Album dnevno, februar 2023.

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

album dnevno

Najkraći mjesec u godini donio je pregršt odlične muzike koja je popunila mračne sate hladnih dana. Prkosno sam započeo sa odličnim albumom “Virginia Slim Comes Riding In” Roba Dobsona. Ovo je drugi Dobsonov album potpisan vlastitim imenom i prezimenom, dok je ranija izdanja objavljivao pod pseudonimom Big Air.

“Virginia Slim Comes Riding In” je optimizmom obuzeto akustično putovanje kojim dominira snažna ljetna atmosfera. Dobson je sam svoj majstor; album je komponovao, otpjevao, odsvirao i producirao u svom kućnom studiju, što mu daje poseban indie karakter. “Virginia Slim Comes Riding In” ne zazire i od elektronskih dijelova koji pomažu u zvučnom ilustriranju jedinstvene psihodelične slike kojom dominiraju vesele mentalne boje.

Grupa Idle Hands je 2020. godine promijenila ime i reinkarnirala se kao Unto Others. Nakon reizdavanja svog cijelog kataloga pod novim imenom, objavljen je i drugi studijski album “Strength”.

Unto Others na “Strengthu” predstavlja intrigantnu kombinaciju post-punka, gothic rocka i metala (singl “Heroin” je poprilično metaliziran i možda nije najbolji uvid u zvuk cijelog izdanja).

Glas vokala Gabriela Franca sa lakoćom zadržava melodičnost čak i kada grupa preskoči ogradu i zagazi u močvarno tlo teškog metala, no Gabrielu nisu strani ni growl ni režanje. Unto Others predstavlja izuzetno vičan rezultat kombiniranja elemenata Joy Divisiona, Killing Jokea, pa čak i Curea i Type 0 Negativea.

Jedan od pretendenata na tron albuma godine je i “Love, Death, and In-Between” holandske grupe DeWolff. Rock’n’roll je u Holandiji uvijek imao jako uporište, i DeWolff se uspješno suprotstavio navali očekivanja. “Love, Death, and In-Between” uspješno fura sve elemente psihodeličnog rocka, od fuzzom prelivenog zvuka gitara do dionica odsviranih na arhaičnim primjercima klavijatura. Sve to je obogaćeno ljupkim, iako standardiziranim ženskim back vokalima.

Stvarna snaga albuma DeWolffa proizilazi iz udruživanja i širenja kolektiva. Iako je DeWolff trio, na albumu im se pridružio niz muzičara i prijatelja koji su svoja sviračka umijeća zabilježili direktno na traku, uživo. Bez korištenja kompjutera u procesu snimanja, DeWolff je uspio snimiti album koji zvuči onako kako oni izgledaju, retro, živo i strastveno. Teško je izdvojiti najbolju pjesmu, ali šesnaestominutna “Rosita” prednjači na listi.

Bilo bi nepošteno ne završiti listu albumima koji će definitivno odgovarati ljubiteljima thrash i black zvuka. Američka Daeva vješto transformiše thrash u black i speed metal dionice, uz momente bliske death metalu, pa i punku.

Albumom “Through Sheer Will and Black Magic” dominiraju zvuci singerica bubnjeva i sirovosti black metala naglašene kroz fantastične gitarske bravure. Ne dajte se zbuniti, iako je Daevin black metal definitivno sirov, ovdje nema mrljanja ni podrumske neslušljivosti. Ukoliko uistinu obratite pažnju na muzikalnost, uvidjet ćete vrhunsku usviranost i suptilne aranžmanske trikove koji pjesme čine pamtljivim i slušljivijim iz sesije u sesiju.

Pročitaj i ovo:  Recenzija: Arjen - Lice čovjeka koji je rekao Ne

James McBain aka Hellripper nije napravio mnogo grešaka na svom postpandemijskom izdanju “Warlock Grim And Weathered Hags”, ali jedna ga je zamalo koštala moje pažnje. Singl i pjesma koja otvara album “The Nuckelavee” je duga skoro šest minuta i nakon nekoliko slušanja, teško da bi bila moj kandidat za uvod u album bez obzira na integrisanje svih elemenata koji čine treći studijski album Hellrippera tako slušljivim. Od detalja kanadskog speeda do mraka njemačkog black thrasha, Hellripper je zujajuća poslastica koja je otvorena ka obje domene, melodičnoj i bučnoj.

Iako je “Warlock Grim And Weathered Hags” najmelodičnije izdanje Hellrippera dosad, pjesme poput “Goat Vomit Nightmare” otkrivaju da McBain i dalje nije zaboravio midnajtovsko-motorheadovski zvuk koji ga je proslavio i koji mi na ovom albumu ponajviše i fali.

Februar je donio još mnoštvo odličnih izdanja, zato vam preporučujem da prođete kroz cijelu listu i bacite uho – velika je mogućnost da ćete čuti nešto genijalno što iz bilo kojeg razloga nije posebno predstavljeno ovdje.

Rob Dobson – Virginia Slim Comes Riding In
D12-Devil’s night
Dead City – Banned From LA
Primitive Blast – The Demo
Downfall – Behind The Curtain
Bad Nerves – Bad Nerves
Sanguisugabogg – Tortured Whole
Parkway Drive – Darker Still
Seven Doors – Feast of The Repulsive Dead
Acephalix – Theothanatology
Goblin Cock – Bagged and Boarded
Grave Pleasures – Motherblood
Unto Others – Strength
Scowl – How Flowers Grow
Dewolff – Love, Death, and In-Between
Civic – Taken by Force
Septicflesh – The Great Mass
Mr. Phylzzzz – Cancel Culture Club
Ulthar – Anthronomicon
Ulthar – Helionomicon
Daeva – Through Sheer Will and Black Magic
Traitor – Exiled To The Surface
Hellripper – Warlock Grim and Weathered Hags
Gnome – King
Machine Head – Of Kingdom and Crown
Venomous Concept – The Good Ship Lollipop
Depravation – IV: LETVM
Steel Panther – On The Prowl

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content