Abstracter – Tomb of Feathers

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Oaklandska četvorka Abstracter pozitivno je ovogodišnje iznenađenje. Zamislite bend koji se kreće linijom koju tvore linije Swansa, Amebixa i Killing Jokea, ali i EyeHateGoda, Disembowlementa, Darkthronea i Bathoryija i tu negdje, na kraju te linije čeka vas Abstracter i njihovo debitantsko ostvarenje “Tomb of Feathers”.

“Tomb of Feathers” tvore tri odvojene cjeline koje skoro pa neprimjetno prelaze jedna iz druge. Tako je zapravo cijeli album jedna priča, a to nekim ljudima može  i zasmetati jer nijednu pjesmu ne možemo odvojiti kao cjelinu samu za sebe, te nijedna nema smisla kada se odvoji od druge dvije. Album u potpunosti, kao i radovi bendova koji su ga inspirisali, počiva na atmosferi i težini. Tehnikalije su apsolutno zanemarene, već se stvara post-apokaliptična (ili apokaliptična) priča kakvu je najbolje u osamdsetima furao Amebix gdje sve izgleda mračno, ali zapravo se na kraju trake krije nada.

Produkcijski, teško da iko ko se hvali poznavanjem i ljubavi ka analognom zvuku može išta prigovoriti “Tomb of Feathers”. Album je u potpunosti snimljen na 1-2-3, dakle uživo i bez ikakvog korištenja digitalne opreme. Sve je zabilježeno na trakama, audio inžinjer Josh Garcia koji je radio sa bendovima Depeche Mode, Dwarves i Melvins obavio je snimanje, produkciju albuma obavio je Greg Wilkinson iz Earhammer Studiosa, a finalni pečat na zvuk stavio je svojim masteringom James Plotkin, čovjek koji je potpisao neke od najboljih radova bendova kao što su Khanate, Sunn i Isis.

Težak, melanholičan, atmosferičan, od crusta na doom i black metal, sludge, pa čak i u duboke vode psihodelije, “Tomb of Feathers”, sonična težina od četrdeset minuta je apsolutna preporuka!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Abstracter
Ime izdanja: Tomb of Feathers
Izdavač: The Path Less Traveled Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://abstracter.bandcamp.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »