Prije nekoliko dana sam malo preturao po starim albumima kojima nisam posvetio pažnju, i naišao na sjajan album mađarskog benda Gutted, ”Human Race Deserves to Die”. Album me otpuhao agresivnošću, i morao sam jednostavno da uradim intervju sa ovim momcima. Vokal benda, Sándor Hajnali, je rado odgovorio na sva pitanja. Šokantno, ingeniozno i ekskluzivno, vokal Gutteda za ISK Webzine!

Prije svega, tek smo ušli u 2006 i želim vam svima sretnu i heavy Novu 2006!

Pozdrav svima! Hvala puno, I sve najbolje I vama!

Možeš li nam reći nešto više o bendu Gutted? Ko je bio u originalnoj postavi, kada ste počeli svirati?

Gitarista István Matola je osnovao bend, ali ga je napustio malo nakon toga! To se desilo na početku 1996. godine! Sada Gutted egzistira sa dva člana iz originalne postave, András Selmezi, basista, i ja na mikrofonu .

Vaš zadnji album dobija odlične ocjene na internetu. Možeš li nam reći nešto više o albumu ”Human Race Deserves to die”? Kad ste ga snimali, jeste li imali ikakvih problema za vrijeme snimanja?

Snimali smo ga dvije sedmice ovdje u Székesfehérváru. Bilo je ‘’zgodno’’ snimati album blizu kuće! Nismo trebali putovati da dođemo do studija! Glavni problem je bio jebeni novac, kao I inače! Znate, snimanje u studiju je jako skupo u Mađarskoj, nažalost.  Nadam se da se ta situacija neće ponoviti sljedeći put I da ćemo provesti puno više vremena radeći na albumu u studiju.

Kakva je situacija sa metal scenom u Mađarskoj? Može neke preporuke?

Znate, mala zemlja – mala underground scena! Mislim da počinje da se širi sa bendovima kao što su Casketgarden, Depths Of Depravity, Din – Addict, Malediction, Masquim Xul, Without Face itd…Također, Mađarska ima I bend koji je potpisao za Nuclear Blast – Ektomorf! Oni su neka vrsta Soulfly klona. Jesi čuo za njih? (Šta čuo, slušao ih!OP.A.) Mislim da je samo pitanje vremena dok naša scena ne postane poznata cijelom svijetu. Što se tiče death metala, scena je mala, ali jaka u potpunosti!

U zadnje vrijeme, imali ste promjena u postavi. Kako su se te promjene odrazile na stanje u bendu?

Da budem iskren, naš bend je prolazio kroz nekoliko promjena u postavci benda za vrijeme karijere. Zadnja promjena je odlazak bubnjara koji je suosnivač benda, a on nas je napustio u augustu 2005. Zamjenili smo ga sa bubnjarem koji je poznat svima koji su upoznati sa Wisdomom i Dying Wishom. Sa njim vježbamo već 5 mjeseci i stvari idu u dobrom smjeru! Znate, kad god dobijemo novog člana i on bude primljen u čopor, samo mu kažemu da bude brži nego što je ikad bio! Ne možemo si priuštiti sporog muzičara u bendu, pa mi smo najbrutalniji bend Mađarske! :) Tri pravila: brže, intenzivnije i brutalnije! Ako neko želi da nam se pridruži, zna koja su pravila, I samim tim, sporiji muzičari nas samo tako izbjegavaju. :)

Možeš li mi reći, koje su bili svirke za sjećanje za Gutted?

Mnogo njih! Ne mogu sada nabrojati sve, ali mogu ti reći da smo imali hrpu dobrih svirki za vrijeme karijere! Mogu samo izdvojiti sjajne svirke koju smo odsvirali u Srbiji, Švicarskoj i Češkoj. Ove zemlje i njihova publika nas jednostavno ubijaju! Svi festivali na kojima smo svirali su nam jako dragi I rado ih se sjećamo, a neki od njih su Obscene Extreme Fest 2004, Ludwigshafen Death Fest 2002 I dosta mađarskih festivala! I svirke ispred domaće publike su uvijek veliko zadovoljstvo!

Šta radite pored Gutteda? Muzički projekti, svakodnevni poslovi?

Samo jedan član benda ima projekt, a to sam ja! Ja sam drugi vokal u mađarskom grind core band nazvanom Radikális Amputáció! (Kad sam ovo pročitao, umro sam od sreće – Radikalis je jedan od prvih bendova koje smo počeli puštati u ISK, i stvarno, to je pozitivni idiotluk na kvadrat! OP.A.). Još jedan momak je na vokalima u ovom bendu, I on je prije bio u sada već raspadnutom bendu Neural Booster! Posjetite Radikalis na: http://radikalis.uw.hu/ Obično ne govorim o našim privatnim životima u intervjuima, jer mislim da nema ništa zanimljivo vezano za njih! Idemo na posao i bivamo plaćeni za to, a novac nam treba da preživimo u ovom sjebanom životu, baš kao I svakom živom biću na Zemlji!

Jesi li ikad, I u jednom trenutku, osjetio kako stariš i poželio da prestane sva ta zbrka i frka oko sviranja?

Najstariji sam u bendu, imam 30 godina, ali nikad nisam osjetio da sam umoran za ovo! Ako se ne desi nikakva ozbiljna nesreća u mom životu, kao na primjer, da mi neko prereže grkljan :), ništa me neće zaustaviti u sviranju! Gutted je moj život, ne mogu živjeti bez rada u ovom bendu. Počinjem živjeti kad sam na bini, a za vrijeme ostalih dana, moje tijelo hibernira.

Pročitao sam u jednoj recenziji na internetu da zvučite kao Cryptopsy na cracku. Slažeš li se sa tim? Ko su bili vaši idoli kad ste počeli svirati?

I ja sam to pročitao, lijepo, zar ne? Istina je, kad smo počinjali, nismo imali pojma ko je Cryptopsy! Ne bi baš želio da ti pričam o idolima mojih kolega u bendu, jer nisu prisutni ovdje, ali reći ću ti nešto o svojim idolima. Chris Barnes je bio moj glavni idol do nekoliko zadnjih novijih Six Feet Under albuma! Njegovo pjevanje na ‘’Tomb of the Mutilated’’ je nešto nevjerovatno! To se ne može prestići! Volim I Fisherov stil, ali Chris Barnes je bio osoba zbog koje sam počeo da se bavim pjevanjem I muzikom!

Kratak intervju i – kraj. Hvala na ovom ekskluzivnom intervjuu za ISK Webzine. Nadam se da će naša publika biti u mogućnosti da vas čuje uživo uskoro! Stay Metal!

Ne, hvala vama, ljudi! Zasluga i slava su Vaše! Želimo sve najbolje svim čitateljima i kreatorima ovog zinea! Voljeli bi posjetiti vašu zemlju, ovim putem pozivamo nekoga da to organizuje, ne šalim se! Ostanite brutalni i morbidni!