Vodič: Što se pjeva i svira u Istri ovog ljeta?

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Monteparadiso Festival ove godine slavi 31. rođendan (Foto: Tedi Korodi)

Istra je oduvijek bila poznata kao dobar domaćin i organizator raznih glazbenih festivala i koncerata, pružajući onih pet minuta što manje poznatim, a što renomiranim zvijezdama od Umaga, preko obale i centralne Istre, sve do Pule! Stoga je zabrana trenutnog gradonačelnika Pule radi žanra jednog koncerta šokirala mnoge. No, nećemo se usredotočiti za zabrane i preferencije, niti ćemo diskutirati o okusima, već donosimo prvi dio kraćeg pregleda vrlo bogate koncertne sezone u Istarskoj županiji.

Pula, Arena

U dvije tisuće godina star rimski amfiteatar ovo nam ljeto dolaze Florence + The Machine i to 18.6., dok samo nekoliko dana nakon njih nastupa Simply Red i to 21.6.

Dvije uzastopne večeri, 27. i 28.6., nastupa britanski šarmer Robbie Williams, nakon čega u kolovozu dolaze Imagine Dragons, također s dva datuma i to 8.8. i 9.8. Dubioza Kolektiv slavi svoj rođendan te će 13.8. nastupiti u Areni. Nakon njih i britanskog šarmera, na redu je Eros Ramazzoti, vrlo drag izvođač istarskoj publici na čijim se lokalnim radiopostajama i dalje vrlo čestu čuju njegovi hitovi. Ramazzoti nastupa 14.8.

Cave Romane, Vinkuran

Vjerojatno niste čuli za Vinkuran, a još manje za Cave Romane. Riječ je o mjestašcu nedaleko Pule, no službeno u općini Medulin, i jednom starom rimskom kamenolomu – s fenomenalnom akustikom. Koncerti u ovom kamenolomu nisu nešto novo, ali repertoar jest. Tako nas čekaju sljedeći izvođači: 26.7. nastupa Petar Grašo, a večer nakon njega Prljavo kazalište.

Trećeg kolovoza stiže dubrovački Silente, dok je večer nakon njih Lifeplay, tribute bend Coldplaya. 5.8. njihovu koncertnu sezonu zatvara Kosheen. Da, Kosheen, onaj Kosheen, britanski bend koji je kasnih 90-ih, ranih 2000-ih imao par velikih, velikih hitova.

Festivali u Puli i okolici

tear it up
Medulin u ponudi ima i rockabilly festival (Foto: TearItUp Festival)

Tear it up! još je jedan festival u samom Medulinu, održava se 1.-6.6. (teoretski, nije još ljeto, ali bio bi grijeh preskočiti ovo!), a ono što ga čini posebnim jest Rockabilly kultura, izložba starih američkih automobila, pin-up djevojke i mladići koji njeguju stil 50-ih, a ove godine obećan nam je Mike Sanchez, r’n’r i rhythm’n’blues glazbenik.

Monteparadiso festival

Vraćamo se u Pulu na tradicionalni, ove godine 31. Monteparadiso festival. Pula je iznjedrila neke itekako kvalitetne punk izvođače, a kultura panka prisutna je i dan-danas. Pankeri tako mogu poslušati Hiatus in grind we trust, Fang, Pasmaterse, JustWar, Youth Avoiderse, Overcharge, EGO., Mob 47, Tentaculo, POPIK, Fvck It. I Quit, Krayat, Project Reject, Les Marteaux pikettes, Bobson Dugnutt, HUMAN BEHAVIOR i ostale izvođače koje će organizatori tek najaviti.

GoatHell Metal Fest

Nakon par godina pauze, vraća nam se festival metal glazbe koji nastavlja suradnju s izvođačima koji su već pokazali i dokazali znanje na pulskoj pozornici, ali i otvara suradnju s drugima. Od 27. do 29.7. metalci mogu u Štinjanu pored Pule u austro-ugarskoj tvrđavi Fort Punta Christo headbangati na riffove bendova Deathless Legacy, Infernal Tenebra, Ruinthrone, Anglecrypt, 17 Crash, Dark Phantom, Typhus, Armada, Archaic, Miscreance, Dark Sphere, Arises, Overcast Rain, Hangar 55, Their, Flesh, Spellscroll, Stranger i ostali.

Karte za Goathell su dostupne ovdje.

Pribilježite si ono što ne propuštate, a ostatak ljetne glazbene ponude u Istri donosimo uskoro!

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Matea Lacmanović
Matea Lacmanovićhttps://www.izvansvakekontrole.com
Matea lovi sunce i voli more. U potrazi je za svježim zrakom i filozofiranjem, praunuka vještica koje niste spalili.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content