TOP 9 izdanja 2013. godine po izboru Džafera Bavčića

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ova godina nije ni upola dobro urodila sa kvalitetnim izdanjima kao prošla. Sastavljanje moje liste je išlo jednostavnim kriterijima; stara škola, heavy metal, ekstremni metal i kvalitet. Novi album Hail of Bulletsa, “III: The Rommel Chronicles” je izletio sa ove liste; ako zaista biram najbolje, na listi se ne može naći bend koji je svoju inovativnost prodao i podlegao boljci elitističkog ponašanja i snimanja materijala poput današnjih poznatijih šminkerskih bendova.  Otežavajući sebi posao, pokušavam da u isto vrijeme budem dosljedan svom tersluku, ali i novinarskoj objektivnosti, te vam ovom prilikom predstavljam devet najboljih metal albuma po mom izboru iz 2013. godine.

Master – The Witchhunt

Majstori stare škole death metala ove godine izdali su svoje dvanaesto studijsko izdanje. Vrhunski album u svakom pogledu. Nakon trideset godina postojanja Mastera, Paul Speckmann ponovo pokazuje ko je stari vuk ekstremnog metala. Poslušajte pa sami prosudite zašto.

Pest – The Crowning Horror

Švedski veterani sa legendarnim Peterom Stjärnvindom na bubnjevima snimili su izdanje po uzoru na staru Treblinku. Slušajući ovo, imao sam osjećaj da su Šveđani uzeli najbolje od metal ostavštine svoje zemlje i na egzotičan način ukombinovali na ovom izdanju.

Saxon – Sacrifice

Vrhunski kvalitet u svakom pogledu. Jedina zamjerka je povremena uobičajenost za heavy metal. Album definitivno vrijedan slušanja. Itekako može poslužiti kao dokazni materijal za činjenicu da u klasičnom heavy metalu još ima života.

Protector – Reanimated Homunculus

Njemački Protector je nakon punih deset godina snimio album Pored poprilično dobrog zvuka, činjenica  da je album izdao High Roller Records je dodatni dokaz kvaliteta. Ako mene pitate, ovo izdanje treba biti na listi definitivnih prioriteta svakome ko se smatra metalcem.

Attic – The Invocation

Totalni King Diamond / Mercyful Fate worship, što je meni dovoljno da automatski dam plus. Doduše, inovativnost  je Atticu slabija strana na ovom izdanju. Album je na ovoj listi, jer doista – ko može odoljeti high pitch vrištanju po uzoru na Diamonda i genijalnim gitarskim bravurama po uzoru na Mercyful Fate?

Pročitaj i ovo:  Flogging Molly u Varšavi: Svjetlija strana života

Immolation – Kingdom of Conspiracy

Bend koji od svog prvog demo izdanja pa do studijskog albuma iz ove godine nije niti najmanje zajebao stvar. U ovom slučaju death metal ostaje death metal. Impresivan zvuk, krajnje popunjeno onako kako to treba biti. Obavezan primjerak u kolekciji svakog ljubitelja ekstremne muzike.

Running  Wild – Resilient

Jako dobro, ali i jako tipično izdanje sa uobičajenim pamtljivim riffovima i refrenima. Sumirajući kompletan rad i diskografiju Running Wilda, bez dileme zaključujem da je ovo moglo daleko bolje. Svejedno, vrijedno slušanja ukoliko volite heavy metal.

Satan – Life Sentence

Meni lično najbolji NWOBHM / heavy metal album godine. Bogati aranžmani i interesantna egzotična rifologija. Albumu nedostaje tek nešto žestine. Slušajući album ne mogu, a ne požaliti se na činjenicu da Brian Ross prerijetko koristi natprosječne vokalne sposobnosti da izvuče high-pitch dionice koje su sjajne. Apsolutno remek-djelo u svakom pogledu.

Hanged – Demo 2013

Demo izdanje koje svakom zaslugom dobija titulu najboljeg izdanja koje sam slušao ove godine. Hanged je pokupio  sve najbolje iz stare škole death metala i nagurao taj kvalitet u nešto više od trinaest minuta. Momci iz Osijeka jebu kosti mrtvih i pišaju po grobovima slušateljstva. Nema preseravanja sa plastičnom produkcijom,  trigerisanim bubnjevima i sličnim glupostima zastupljenim u današnjem metalu. Atmosfera, rifologija, sirovost i svirka su na zavidnom nivou. Nema se šta više reći osim da svi koji su ovo čuli čekaju studijski album Hangeda!

Džafer Bavčić
Džafer Bavčićhttp://www.izvansvakekontrole.com
Džafer, čelična pesnica ISK kolektiva. Ne pristaje na kompromise ni u životu ni u metalu. Upozorenje: ekstremni metal izaziva ekstremna mišljenja, moguće je da vam se neće svidjeti. Upravo zato se nama sviđa!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

4 KOMENTARI

  1. slaba godina, pored peste noirea,horne, i neki dsbm izdanja nije bilo puno stvari

  2. iskreno nisam u tom pravcu mnogo slusateljski aktivan. doduse generalni sam probavao obuhvatit istinsku skolu metala od hevija pa do ekstrema svake vrste. jebiga za par godina me nece ni cuditi da ne bude ikako vise bilo adekvatnih izdanja.

SLIČNI ČLANCI

%d bloggers like this: