Rainmaker u Johnnyju: Sviraj Mejdene!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

rainmaker
Pun Johnny na prvom nastupu Rainmakera (foto: Primarch Team)

Dvije uzastopne večeri fanovi Iron Maidena su u Pro Rock Clubu Johnny bili počašćeni nemilosrdnom navalom najvećih hitova britanske grupe, zahvaljujući tribute bendu Rainmaker. Kako sam ih slušao prije nekoliko godina u pomalo zaboravljenom Undergroundu, bilo mi je drago što nas gosti iz Srbije opet časte svojim izvedbama.

Prvi nastup bend je započeo strahovitim stihovima “Infinite Dreamsa”, postavljajući okvire noći nemilosrdne energije i svog silovitog nastupa. Vokal grupe kanališe Brucea Dickinsona za naježiti se, a bend sjajno hvata suštinu Maidenovog zvuka. Gost-gitarista na sarajevskim koncertima je bio Srđan Bilić iz grupe Primitai, a koji će u novembru zasvirati u Slogi sa svojim projektom Metal Heart.

Kako je svirka tekla dalje, bend je pržio, iako u pomalo izmjenjenom i manje uštimanom sastavu nego inače zbog kadrovskih promjena. Izvedbama “Seventh Son of a Seventh Son” i “Revelations” su pokazali sposobnost da udahnu život u složene kompozicije, dok su hitovi poput “The Trooper” i “Fear of the Dark” izazvali ludilo i makljažu u publici.

Bis je izazvao vrtlog adrenalina s “Aces High”, uzdižući se do stratosferskih visina, nakon čega je uslijedila himna “Running Free” koja je ostavila fanove željne još pjesama.

I neke se želje ispunjavaju: Rainmaker je na kraju svog nastupa najavio da će svirati još jedan koncert, sutradan, a da će karte imati simboličnu cijenu od 5 KM.

Druga noć je donijela drugačiju setlistu i manji broj glava u publici. Lično mi je koncert bio bolji i uštimaniji. Od zamršenih melodija iz “Caught Somewhere in Time” do apokaliptične žustrosti “2 Minutes to Midnight”, bend nije ništa prepustio slučaju.

Rainmaker je drugu noć iznjedrio dosta bolju hemiju i to se najviše osjetilo na pjesmama “Stranger in a Strange Land”, te “Alexander the Great” koja je bila epsko putovanje kroz historiju praćeno čvrstom izvedbom benda. Kraj seta je bio rezervisan za “Hallowed Be Thy Name” i himnu “Wasted Years”, ostavljajući publiku u stanju ispunjenosti, ali i melanholije.

Rainmaker, Iron Maiden tribute bend, dokazao se kao dostojan nosilac baklje metal legende. Njihova posvećenost detaljima, nepokolebljiva strast i majstorska vještina poveli su okupljene na uzbudljivo putovanje kroz Maidenovo nasljeđe. Ovi nastupi će nesumnjivo ostati u srcima posjetilaca kao još jedan dokaz trajnog uticaja muzike Iron Maiden.

KO: Rainmaker | KAD: 27. i 28.10.2023. | GDJE: Pro Rock Club Johnny

Hvala na čitanju! ISK testira nove načine komunikacije sa publikom, oslobođene algoritama društvenih mreža. 

Budi dio zajednice koja njeguje rock'n'roll i srodne subkulture!

PRIDRUŽI NAM SE NA ISK DISCORDU! 

Primaj garantovano svaku ISK objavu putem ISK kanala na popularnim aplikacijama!

ISK VIBER

ISK WHATSAPP

ISK TELEGRAM

Vedad Kobiljak
Vedad Kobiljakhttps://www.izvansvakekontrole.com
Čovjek od pisane riječi, Vedad je gejmer, predavač i nastavnik sa istančanim sluhom za metal, rock i epsku fantastiku.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Skip to content