Ossea Cyphus / Nigrum Ignis Circuli – Split 7”

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Mnogi možda ne znaju, ali bosansko 7” izdanje novijeg datuma objave postoji.  Sve funkcioniše kao saradnja muzičara iz Bosne i Hercegovine i Holandije okupljenih pod imenom Black Plague Circle. Finalni produkt te kooperacije jeste sirovi black metal u njegovom najcrnjem i najogavnijem vidu postojanja.  Na ovom izdanju su se našli američki Ossea Cyphus i bosanski Nigrum Ignis Circuli.

Prvi utisak koji ostavlja ovo izdanje je da neće biti slušljivo za metalce sa ispeglanom kosicom i fetišem ka dvocifrenom broju žica na instrumentima.
Sve je jako dobro odsvirano i mudro složeno. Uzimajući u obzir da jedna i druga strana ploče traju zajedno jedva jedanaest minuta, količina priloženog sadržaja i raznolikosti je solidna. Autori nisu ostavili prostora da se dostojno recenzira i kritikuje generalno sve, radeći to namjenski ne bi li dobili što negativniju kritiku. Imajući uvid u cilj i radeći često istu stvar, neću im upriličiti tu satisfakciju i popušiti foru.

Američki Ossea Cyphus svoju stranu ploče upotpunjuje genijalnom rifologijom. Sve je puno  šuma i produkcijskog užasa, u pozitivnom smislu. Nisam osjetio inovativnost koja je van ovog svijeta, ali ranije teško da sam mogao slušati nešto slično u opusu sirovog crnog metala. Nigrum Ignis Circuli je više atmosferičan i nešto slobodnijeg aranžmana. Možda za nijansu produkcijski čišći od benda sa kojim dijeli ploču, ali svejedno tu je itekako primjetljiva namjera netipičnosti i bježanje od bilo čega što se može nazvati umjerenim. Poruka ne leži u izdanju, već u pojavi koja daje na znanje da postoji nešto u bosanskim metal krugovima što je svim svojim snagama nastrojeno protiv progresivnosti i eksponiranju podzemlja van upravo  tih domena u bilo kojem vidu.

Izdanje jedino možete čuti ukoliko lično posjedujete ploču.

Pročitaj i ovo:  Clutch - Sunrise on Slaughter Beach: Izvrsnost je dosegnuta

COVER ART:

INFO:
Ime benda: Ossea Cyphus / Nigrum Ignis Circuli
Ime izdanja: Nos Mori Enim Satan/Truth Hides in Rotten Blood
Izdavač: Skull Productions
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.skullproductions.com/

Džafer Bavčić
Džafer Bavčićhttp://www.izvansvakekontrole.com
Džafer, čelična pesnica ISK kolektiva. Ne pristaje na kompromise ni u životu ni u metalu. Upozorenje: ekstremni metal izaziva ekstremna mišljenja, moguće je da vam se neće svidjeti. Upravo zato se nama sviđa!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI