Konkhra – Nothing Is Sacred

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Kad je u pitanju Death Metal, Danska se čini kao mala zemlja, ali ipak ima puno svojih predstavnika u tom žanru. Ko ne zna ostale Death Metal bendove iz te zemlje, a ljubitelj je teških riffova i dubokih vokala, treba znati da je Danska zemlja kvalitetnog Death Metala. Uz Iniquity (inače jedan od meni Top 10 bendova), Corpus Mortale, Hatesphere, Exmortem, Illdisposed, Panzerchrist, čvrsto već 20 godina postoji Konkhra.

Iza čudnog imena krije se mješavina čvrstog Death Metala sa uplivima Thrasha koja odražava intenzivnost i energiju njihove muzike. Inače, miješanje Death i Thrash Metala (a i Death Metala sa ostalim Metal pravcima) nije rijetkost, nego, čini se, normalna stvar u Danskoj, gdje bendovi eksperimentišu sa zvukom i, očito uvijek, naprave nešto nevjerovatno dobro. E takav je Konkhrin album ‘Nothing Is Sacred’ iz 2009. godine, i jasno je da im ništa nije sveto kad se čuje kako praše i rasturaju sve pred sobom – sa vokalom koji nemilosrdno izbacuje iz sebe sve živo i ni sekunde ne daje slušaocu mira. Određeni dijelovi podsjećaju na srednji period Vadera, koji je također uvijek miješao Death i Thrash Metal, ali ne uvijek prezentirao pravi miks toga na kraju. Konkhra nema problema s tim, i u 11 pjesama prezentira nešto ne sasvim novo, ali u formi nečeg što još nismo čuli od drugih. Ko dobro presluša album, vidjeće da ima čak i upliva Behemotha – Death/Industrial dijelovi koji raznose i uništavaju sve, a opet zvuče premoćno.

Zamislite mitraljez koji je namontiran na džip koji juri kroz gomilu ljudi i kosi sve pred sobom. U tom džipu bi se slušala Konkhra, i vjerovatno bi ga članovi Konkhre vozili. Ako nekog zanima, Konkhra je snimila ovaj album u periodu kada su bile demonstracije i neredi u Danskoj zbog stripovskog prikaza islamskog proroka Muhameda u danskim novinama, na šta su mnogi muslimani u Danskoj i ostatku svijeta oštri reagirali, čak tražili smrt autora crteža. Konkhrin odgovor na to je pjesma “Religion Is A Whore”. I inače se čini ko da ne podupiru organizirane religije, a i vlade koje svojim građanima mažu oči. Na njihovog stranici se može pratit njihov interes za teorije zavjere i slično. Sve u svemu, ko voli Death Metal koji nije samo gomila blast beatova i zujajućih gitara, i ko voli čuti nešto originalno, neka poslušo najnoviji album Konkhre i neće požalit.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Lord Bishop Rocks - rokačina!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Konkhra
Ime albuma: Nothing Is Sacred
Izdavač: Target Distribution
Godina izdanja: 2009
Website benda: www.konkhra.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content