Kakav sarkazam: Twitch cenzurisao Metallicu dok su izvodili vlastitu pjesmu

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Metallica je još jedna od žrtava katastrofalne implementacije DMCA (Digital Millenium Copyright Act) na streaming platformi Twitch.

U situaciji koja bi se mogla naći na stranicama scenarija South Parka ili The Simpsonsa, Metallicin nastup na ovogodišnjoj Blizzcon konferenciji prenošen putem platforme Twitch je cenzurisan, te je riff For Whom The Bell Tolls zamijenjen osmobitnom folk numerom. Goru sudbinu od ove doživio je gitarista grupe Dragonforce Herman Li. Li, jedan od najpopularnijih streamera na Twitchu, dobio je ban sa platforme zbog sviranja vlastitih pjesama.

DMCA i Twitch nisu baš najomiljenije riječi među streamerima koji u sve većem broju kritikuju apsurdnost implementacije sistema čija se nezgrapnost donekle može vezati i za Metallicinu borbu protiv Napstera krajem devedesetih, kad je DMCA i donesen na snagu.

Necenzurisana verzija izvedbe pjesme objavljena je na Youtubeu, te je možete pogledati (još uvijek) ukoliko imate želje da svjedočite potpuno besmislenom kreveljenju Larsa Ulricha i poprilično aljkavom izvođenju klasika. Nekad jednostavno ne možeš sakriti činjenicu da si tu zbog enormne količine novca.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content