Intervju: Zoran (Forensic Clinic)

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Mostarska rock’n’roll scena ima dugu historiju, a u zadnjih nekoliko dana jača sve više i više, prvenstveno na poljima metala i punka kroz različite bendove i festivale koji se trud održati plamen razigranim. Jedan od bendova koji su poznati po sjajnim kompozicijama je progressive death metal bend Forensic Clinic. Oni će nastupiti sutra na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Metal Festa koje se održava u klubu Sloga, a naš novinar Nedim popričao je sa gitaristom benda Zoranom koji je otkrio sve tajne Forensic Clinica… dobro, možda  ne baš sve, ali dovoljno toga za jedno kvalitetno čitanje. Uživajte!

Pozdrav i zahvaljujemo se na izdvojenom vremenu. Kasnimo uveliko, ali nikad nije kasno, sve dok je dan prije održavanja Sarajevo Metal Festa!

Hvala i želimo se zahvaliti što ste nam dali priliku da damo intervju.

Forensic Clinic postoji više od pet godina, ako se ne varam?

Da, bend je nastao 2007. godine i od tada aktivno radi i na stvaranju glazbe i  sviranju uživo, koliko god je to moguće.

Možete li nam opisati početke benda?

Osnivači benda su bili Goran Džidić i Karl M. Bošnjak koji su se udružili sa bubnjarem Petrom Parlovom i tako počeli svirati. To razdoblje benda je obilježilo puno izmjena članova. Tako sam ja bio u originalnoj postavi kao gitarist, da bih otišao iz benda na kratko vrijeme i na kraju se vratio kao basist. U međuvremenu je i Karl napustio bend i ustalili smo se kao trio i tako dosta dugo i funkcionirali i odradili dosta svirki po BiH  i Hrvatskoj.

Odakle vam ideja za pokretanje progressive death metal benda?

Iz ljubavi prema toj vrsti glazbe.

Koji bendovi/muzičari su vam bili glavni uzori?

Ne mislim da imamo neke uzore koje pokušavamo slijediti, nego samo određene trenutke koji su utjecali  na naš način razmišljanja i shvaćanja glazbe. Ne bih želio izdvajati neke bendove, nego možda navesti samo metal glazbu općenito kao takvu, kao jedan alternativni način razmišljanja, ali to naravno nije sve jer tu ima još puno utjecaja, od druge glazbe, preko knjiga, flimova, filozofije i ostalog.

Kakva je situacija sa metal muzikom u Mostaru, kao i u Hercegovini?

U zadnje vrijeme se situacija dosta poboljšala i Mostar počinje dobijati svoju alternativnu subkulturu, iako nije pretjerano reći da ju je već i dobio. Nije to još ništa bajno i uvijek ima mjesta za napredak, ali imamo nekoliko bendova koji su aktivni i bore se srcem za ono što vole. Prošle godine je započet i prvi mostarski metal festival, tako da je scena bogatija još i za tu priredbu i nadamo se da će zajedno sa Scream Festom koji se održava u Ljubuškom i dalje opstati i doprinositi razvoju alternativne scene.

Iza vas je jedno demo izdanje, šta nam možete reći o njemu?

Taj naš izdanak, da ga tako nazovem, je bio jedini logičan korak koji je tada mogao biti napravljen. Silno smo željeli snimiti pjesme koje smo do tada komponirali da pokažemo da i mi mislimo ozbiljno, ali ujedno i za ispunjenje naših snova. To smo i učinili. Na našu sreću i veliko zadovoljstvo nismo se zaustavili samo na tome.

Kada se može očekivati novo izdanje?

To je jako teško reći. Novi materijal je 90% gotov. Kada bude gotovo, idemo u potragu za izdavačima i nadamo se da ćemo ubrzo pronaći izdavača koji će zadovoljiti sve naše zahtjeve. Mi se iskreno nadamo da bi album mogao ugledati svjetlo dana nekada do kraja ove godine.

Pročitaj i ovo:  Osamnaest godina Izvan Svake Kontrole: Zauvijek glasni

Nedavno ste objavili i spot za pjesmu “Atoned”. Recite nam više o nastanku ovog video uratka.

Spot za “Atoned” je zapravo nastao nekako slučajno, u kolikoj je god mjeri takvo što moguće. Dok smo snimali pjesmu, pozvali smo prijatelja da snimi nekoliko kadrova pa da to smontira i da napravimo nekakav video sesije snimanja. Međutim, on je imao drugu viziju i napravio je to što je napravio i mi smo bili oduševljeni.

Potvrđen je vaš nastup na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Metal Festa, možete li nam reći vaše mišljenje o samom festivalu i njegovom značaju za bh metal scenu?

Mislim da SMF predstavlja vrhunac metal scene u BiH trenutno. Sigurno je to najjači i najveći događaj koji se, na sreću sviju nas koji smo dio takve scene, uspio održati kroz ove četiri godine. Ove godine i nama je pripala čast da budemo dio tog događaja i na tome smo izuzetno zahvalni.

Već ste nastupali u Sarajevu, imate li očekivanja od ovog novog nastupa na SMF-u?

Nemamo nekih očekivanja, samo da se predstavimo u najboljem mogućem svjetlu. Svirat ćemo neke nove pjesme koje ćemo izvesti po prvi put, pa se nadamo da će biti dobro prihvaćene od strane publike.

Koliko pratite metal scenu u BiH?

Pratimo je stalno, pošto smo i mi dio te scene i onda smo uvučeni u nju. Bilo bi nemoguće da ostanemo izvan nje i da je ignoriramo.  Kao aktivni dio te scene i mi radimo na njezinom poboljšavanju i uzdizanju, te se nadamo da nam to barem malo uspijeva.

Da li ste zadovoljni našom metal scenom?

Pa gledaj, teško je to reći. Ako se čovjek nekada s nečim zadovolji, onda mu prijeti opasnost da stagnira i više ne napreduje, zato treba uvijek ostaviti onog malog nezadovoljnika u sebi koji te tjera da ideš naprijed i radiš bolje. Ali opet nismo ni nezadovoljni. Mislim da u BiH ima izrazito kvalitetnih bendova koji svojim radom to i dokazuju i koji pokazuju svima nama da bez obzira kakve uvjete imali, ako se radi puno i sa srcem može se puno toga napraviti.

Osim SMF-a, da li imate u planu još koncerata?

Prvenstveno planiramo svirku u Mostaru na kojoj želimo pred našom, domaćom publikom predstaviti sve naše nove pjesme. Nadamo se da ćemo dobiti uskoro priliku za to, ali službeno nismo još ništa potvrdili. No mislim da prije završetka i izdanja albuma nećemo tako puno svirati. Tek poslije toga planiramo dosta svirki na kojima ćemo promovirati album. Nema stajanja, ali idemo korak po korak. Prva stvar na redu je drugi spot koji smo snimili za pjesmu “The Railway” i koji bi trebao uskoro biti gotov.  Publika na SMF-u će moći premjerno čuti tu pjesmu. Nakon toga idemo u potražnju za izdavačem i nadamo se izdavanju albuma, kao što je već i rečeno. Ali već polako radimo na stvaranju novog materijala i ima već tu dosta ideja, tako da uvijek idemo naprijed s radom.

Velika zahvala i vidimo se na sutra na Sarajevo Metal Festu!

Hvala i vama što ste nam dali mogućnost da se predstavimo i veliki pozdrav i vama i svima koji ovo čitaju. Vidimo se na SMF-u!

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI