Ihsahn – Eremita

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Najpoznatiji kao pjevač / gitarista black metal benda Emperor, Ihsahn je uspio skrojiti uspješnu solo karijeru tokom proteklih šest godina. Ovogodišnjim, ujedno i četvrtim solo izdanjem Veggarda Sverrea Tveitana najavljeno je novo poglavlje u Ihsahnovoj karijeri. Međutim, da li je to zaista pomak naprijed? Ima li kakvog progresa nakon trećeg albuma pod nazivom “After”? Pa… nema.

“Eremita” se razlikuje od svojih prethodnika, ali opet kao i da predstavlja neki osvrt na dosadašnja Ihsahnova izdanja. Ima tu svega; extreme metala, progressive metala, jazza. Sva ta raznovrsnost i  disharmoničnost saksofona koji su predstavljali neku vrstu inovativnosti na albumu “After” gdje su budili zadivljenost u samom biću slušaoca, ponavljaju se i ovdje, s tim što su ovaj put ukomponovani tako da bude neku vrstu nervoze i blage dosade (uzmite za primjer “The Grave”, osam minuta koje vode – nigdje).

Ima i nekoliko dobrih pjesama. Jedan od mojih favorita je definitno prva pjesma – “Arrival”. Pamtljiv shredding, Ihsahnov prepoznatljivi vokal, sve uz gostovanje Einara Solberga na fantastičnom refrenu koji je dodao više progressive metal zvuka pjesmi. Einar, vokal i klavijaturista jednog od meni dražih bendova i Ihsahnovog live benda Leprous, nije jedini iz tog benda koji gostuje na najnovijem Ihsahnovom albumu. Tobias Ørnes Andersen je po prvi put preuzeo palice nad bubnjevima na nekom od Ihsahnovih oficijelnih izdanja, a upravo su bubnjevi na onim ekstremnijim pjesmama esencijalni. Samo poslušajte eksplozije pod nazivima “The Paranoid” i “Something Out There”. Već u prvih par sekundi zadesiće vas blast beatovi i takva atmosfera koja će vam jednostavno stvoriti osjećaj da i nakon Emperor ere u Ihsahnu još leži onaj multi – instrumentalista koji je učestvovao u razvijanju  drugog vala black metala. Između svih tih segmentata sa njegovim razarajućim vokalom, tremolo pickingom, klavijaturama i blast beatovima nađu se i melodični, hajmo reći pjevljivi refreni sa Ihsahnovim clean vokalom.

Pročitaj i ovo:  10+ najboljih izdanja 2023. godine (Minel Abaz)

Ima tu još par zanimljivih momenata, kao recimo tokom “Departure”. Ta pjesma, zahvaljujući riffovima i Ihsahnovim kricima i vriscima koji dosta puta tokom albuma odaju beživotnost, dobija i neki death metal prizvuk. Pjesma sadrži i sjajan gitarski solo i clean vokale Ihsahna, ali i njegove žene Ihriel (Heidi Solberg Tveitan) i sadrži jos dosta zanimljivih dionica, ali svi ti dijelovi zapravo nemaju nikakvu konekciju među sobom. Spomenut ću još i nekadašnjeg gitaristu Nevermorea Jeffa Loomisa i Devina Townsenda čija su pojavljivanja na albumu primjetna, ali ne i toliko zapažajuća, i time zaključiti spisak izvođača koji su gostovali na albumu.

Ja sam se nadala da će “Eremita” biti album koji će više zvučati kao “angL” (valjda zbog pristrasnosti), ali ovogodišnje izdanje se nije odmaklo dalje od “Aftera”. Poklonicima prethodnog albuma “Eremita” će sigurno zadovoljiti čula, ali ja ne mogu, a da se ne pitam – da li ovo stvarno  predstavlja jedno novo poglavlje Ihsahna, Emperorovog imperatora?

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ihsahn
Ime izdanja: Eremita
Izdavač: Candlelight Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: www.ihsahn.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content