Gig Report: Sarajevo Punk Fest: Six Pack, Čovek Bez Sluha, Sataraš, Moca i Biznismeni @ Klub AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Six Pack, Čovek Bez Sluha, Sataraš, Moca i Biznismeni
KAD: 6.10.2012.
GDJE: Klub AG

U nedostatku vremena i slobodnih ljudi, urednik Šarić me zamolio kao kompetentnu osobu (tako je on to rekao, ne ja) da posjetim otvaranje prvog sarajevskog punk festivala, Sarajevo Punk Festa. Festival je otvoren šestog oktobra u klubu AG i iako je prvotno najavljivano da će se ovaj koncert desiti u Kriterionu, AG je sasvim dobro podnio navalu mlađih, ali i starijih punkera. Najveći problem AG-a je činjenica da u jednom trenutku u klubu postaje toliko zagušljivo, što zbog naguranih i uspuhanih ljudi, što od cigaretnog dima, tako da i strastveni pušači kakav sam i ja teško mogu disati.

Žao mi je, ali nažalost nisam prisustvovao koncertu novog sarajevskog punk benda Moce i Biznismena, tako da bi bilo glupo da bilo šta pišem, ljudi koji su bili tamo, znaju kako je bilo.

Stigao sam na vrijeme da pogledam i poslušam Čoveka Bez Sluha. I ostadoh zapanjen. Takav zvuk AG ne pamti. Hajde što je ono što je do nas dolazilo bilo savršeno uštimano tehnički, već je ČBS primjer kako treba zvučati jedan bend, kako se gradi atmosfera. ČBS je zvučao potpuno opušteno i pozitivno, i iako su sve pjesme mahom melodične i u pop-punkerskom maniru, čak i oni koji ne vole taj zvuk nisu se imali na šta žaliti. Taj štih nadopunjavale su oštre, sirove i precizne gitarske dionice i nepopuštajuća ritam sekcija koja je naprosto kidala. Zvuk je bio nabijen energijom, a setlista sastavljena od prepoznatljivih i pjevljivih pjesama Čoveka Bez Sluha natjerala je pun AG da se gura prema naprijed i pjeva sa frontmenom Mikijem.

Loša fotografija odličnog Čoveka Bez Sluha

Mostarski hardcore bend Sataraš imao je težak zadatak; započeti svirku nakon sjajnog nastupa ČBS-a. Donekle su ga ispunili, donekle i nisu. Dali su sve od sebe, kasnije sam saznao da nisu došli u punom sastavu, a pratio ih je popriličan broj publike, ja sam kontao da će od vrućine svi izaći vani nakon ČBS-a. Moj prvi susret sa Satarašem daje im ocjenu početničkog benda koji definitivno ima potencijal, ali im fali još drajva i muda kako bi se izdigli iz memle drink’n’play punk bendova. Možda je do okrnjenog sastava, ne znam. Čekamo idući nastup.

Pročitaj i ovo:  Recenzija: Arjen - Lice čovjeka koji je rekao Ne

Koncert Six Packa sa pratio ušima, ali ne i očima, većinu koncerta sam proveo izvan AG-a, ali ono što sam imao priliku čuti može se apsolutno poistovjetiti sa ČBS-om.

Prepun klub AG čiju su publiku činili mahom mlađi pankeri i metalci bio je dokaz da je jedno ovakvo dešavanje zaista poželjna roba u Sarajevu. Zvuk je, za divno čudo, bio sjajan, postava prvog dana i više nego dobra.

Čekamo Noć bosanskog punka, drugu noć Sarajevo Punk Festa. Vidimo se u Undergroundu!

 

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI