GIG Report: Putrid Blood, Leatherhell, Argon & Misery Crown @ Klub AG

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

KO: Putrid Blood, Leatherhell, Argon, Misery Crown
KAD: 16.5.2015.
GDJE: Klub AG, Sarajevo

miserycrown17052015_f
Misery Crown

Treće gostovanje šidskog benda Putrid Blood u Sarajevu otvorilo je ljetnu sezonu svirki u ovom gradu. Na sceni su im se pridružila tri sarajevska benda, Leatherhell, Argon i Misery Crown. Radi se o poprilično mladim sastavima osnovanim u prethodne tri godine. Svirku je otvorio speed metal sastav Leatherhell, a ja sam stigao negdje na pola njihovog nastupa tokom izvedbe Exploitedove „Fuck the USA“. Mene lično su odmah oduševili svojom energijom i nastupom. Muzika im je brza, sa dozom punka i obojena zvukom Motorheada, Venoma, ranog Slayera, Toxic Holocausta i Desastera. Nastup su završili sa Venomovom pjesmom „Don’t Burn the Witch“. Treba napomenuti da su imali i ogromnu podršku publike, možda čak i najveću s obzirom da je zbog nesnosnih vrućina i sparine u klubu, dosta posjetilaca sjedilo ispred kluba.

Drugi bend koji je izašao na scenu AG-a je bio eksperimentalni groove bend Argon. Njih sam imao priliku slušati na Hardcore Winter Madnessu u decembru prošle godine i nisu me pretjerano tada oduševili. Inače sviraju primjesu različitih žanrova, tako da im je zvuk nedefinisan, a pjevaju na našem jeziku. Ovaj put su izgledali i zvučali bolje, ali ja lično nisam fan njihovog zvuka pa mi se ni ovaj put nisu nešto posebno svidjeli, ali publici jesu – podrška nije izostala.

Pomalo iznenađujuće, na scenu su nakon Argona stupili članovi Putrid Blooda.  Momci su bili jako raspoloženi, što se osjećalo tokom čitavog nastupa. Ovo je prvi nastup Putrid Blooda kojem sam prisustvovao i mogu reći da su me iznenadili svojom dominacijom na sceni. Njihov thrash metal sa elementima hardcorea i black metala protresao je AG. Iako navode da im muzika sadrži elemente black metala, ja ih nikako nisam prepoznao tokom izvođenja setliste te večeri, a meni Putrid Blood najviše izgleda i zvuči kao hardcore bend. Nastup je pratilo nekoliko tehničkih problema, u početku jedan mikrofon nije radio, a zatim i bas gitara. Problemi ih nisu omeli, a za vrijeme otklanjanja istih, gitarista je zabavljao publiku sviranjem Amon Amarthove „Pursuit of the Vikings“. Iako je Putrid Blood profesionalno odsvirao i sa najboljim ocjenama sišao sa bine AG-a, malo je tužno što se nakon nastupa domaćih grupa Argon i Leatherhell dobar dio AG-a ispraznio.

Pročitaj i ovo:  SAWA Fest 2022, drugi dan: Vječna vatra punka!

Posljednji bend koji je nastupio, Misery Crown, je meni lično i najdraži, pa sam uspio izdržati umor i ogromnu vrućinu u klubu da ih poslušam. Na scenu su izašli pola sata prije ponoći, a u klubu je ostalo svega tridesetak-četrdeset ljudi, što se pokazalo kao sasvim dovoljno. Nastup su započeli pjesmom „Crown of Misery“. Njihov southern/stoner metal po uzoru na Down, Crowbar i Black Label Society bio je kec na desetku. Odlično svirka Misery Crowna, iako sam se potajno nadao i obradama kakve su „Bury Me In Smoke“ ili „Fly Away“.

Svjedočili smo još jednoj svirki domaćih snaga koja je, unatoč stravičnoj vrućini, bila poprilično dobro posjećena. I dalje mi nisu jasni ljudi koji se pojave zbog koncerta, ali ne uđu na isti, no uvijek postoji popravni – u ovom slučaju, koncert Space Eatera i Alitora u istom prostoru, ali dobro, nadam se da će se stanje popraviti do sljedeće svirke kada u AG-u gostuju Alitor i Space Eater šestog juna.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI