Fugazi i bh. punk bend koji nikad nije postojao

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

fugazi

Za vrijeme izolacije, koliko je posao i rad od kuće dopuštao, redovno sam pokušavao slušati raznu muziku i podcaste koji su se emitovali online. Tako sam jedan dan posvetio slušanju post-punka i post-hardcorea. Naravno, taj dan nije mogao proći bez benda Fugazi i albuma 13 Songs, od strane magazina Rolling Stone uvrštenog u 40 najboljih punk albuma ikad. Prva pjesma benda i albuma, snimljena prije više od 30 godina, je Waiting Room.

Pjesmu sam krajem juna nakon mjesec-dva opet poslušao, ovaj put u odličnoj izvedbi Cleveland School of Rock. Slušanje pjesme, a zatim i ponovno čitanje teksta me navelo na razmišljanje.

Naziv pjesme – čekaonica – je savršeno ime za neki hardcore punk bend u Bosni i Hercegovini. Zato jer kolektivno živimo u jednoj (polu)propaloj čekaonici gdje uvijek nešto i nekoga čekamo. Tokom socijalističke Jugoslavije, čekao se raspad iste i tzv. tranzicija u (liberalnu) demokratiju. Umjesto demokratije došao je rat, pa smo čekali kraj rata, misleći da će demokratija doći po završetku. Rat je završio, a mi i dalje čekamo. Dobra demokratija, riječima Darka Rundeka, nikako da pusti korijenje.

Dvadeset i pet godina poslije kraja rata, čekamo (dobrog?) vođu da se pojavi i riješi sve naše probleme i donese bolju (?) budućnost. Čekamo davno opjevani bolji život, čekamo tramvaj i trolejbus, čekamo novi i bolji posao, čekamo ličnu i vozačku po mjesec dana, čekamo termin kod doktora po pola godine. Mi smo onaj strpljivi dječak iz pjesme koji čeka, čeka, čeka, čeka…

A pjesma Waiting Room je upravo kritična ka ovom stanju uma, čekanja nekoga i nečega, kritična spram nepreuzimanja akcije i stvari u svoje ruke:

Ahh, come on and get up
Come on and get up

Fugazi pjesmom poručuje da prestanemo čekati i uradimo nešto sami (Do It Yourself)! Inspirisan propašću njegovih prethodnih bendova Minor Threat i Embrace, Ian MacKaye poručuje da ne pravimo iste greške u našim daljim nastojanjima i pokušajima, te da uradimo nešto smisleno i značajno u svom životu.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: Garažni punk napad u zagrebačkom Attacku

But I don’t sit idly by (ahh)
I’m planning a big surprise
I’m gonna fight for what I wanna be
And I won’t make the same mistakes (Because I know)
Because I know how much time that wastes
(And function), function is the key
To the the waiting room

Vlastita djela nas definišu. Ako nastavimo čekati i dopustimo da nam vrijeme propada i sami ćemo propasti. Ako ne poduzmemo nešto vječno ćemo ostati u čekaonici.

Please don’t leave me to remain
In the waiting room…

Minel Abaz
Minel Abaz
Bubnjar nekoliko sarajevskih punk grupa. Istaknuti antifašista i mislilac.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

SLIČNI ČLANCI

Translate »