Četvrti festival apokaliptične elektronske muzike “Hladnjača” 2.12.2011 u Sarajevu

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Četvrta Hladnjača i četvrta zima djelovanja ovog festivala desit će se opet u sarajevskom klubu FisKultura gdje će ljubitelji neuobičajenih i eksperimentalnijih elektronskih muzičkih žanrova moći doživjeti nove zvukovne avanture i prakse. Pored nekih od standardnih projekata sa lokalne elektro-akustično-vizualne eksperimentalne scene, na ovoj Hladnjači će gostovati i američki Burial Hex i češki Stor. Datum održavanja je drugi decembar ove godine, koncert počinje u 21.00,  a ulaznica košta pet konvertibilnih maraka.

Zajedničko nastupajućim muzičarima ovog izdanja festa je karakteristično i originalno pristupanje mračnim i zimskim tonovima kao i interesantnim sjedinjavanjima raznih formi od ambijentalne elektro-akustične do agresivnije elektronske muzike. Tu će se moći u jednoj noći osjetiti šarm futurističke „laptopske“ digitalne avangarde, mračne klupske atmosfere 90-tih kao i „starinske ljepote“ sintisajzerskih zvukova horora 70-tih i 80-tih.

Kao i prethodnih godina cilj ovih koncertnih aktivnosti je da uključi Sarajevo na mapu redovnih turneja autora koji se bave novim formama zvukovnog izričaja i da predstavi interesantnu elektronsku muziku koja ima svoju publiku ali i ne dovoljno mogućnosti da sluša često takav zvuk uživo u svom gradu.

Na ovogodišnjoj Hladnjači bit će prikazane i projekcije inovativnih video ostvarenja autora iz Norveške i BiH.

Na ovom izdanju “Hladnjače” nastupit će američki Burial Hex, češki Stor, te bh izvođači Smrznik i Bolest Evropa.

Burial Hex je Clay Ruby, psyche/doom mastermind, klavijaturist okultnog retro-doom sastava Jex Thoth i osnivač najznačajnijeg free folk ansambla Davenport Family. Od ranog djetinjstva istodobno stiče klasično muzičko obrazovanje i prva iskustva s ozbiljnom hermetičkom praksom, što će zauvijek odrediti njegov opus. Pored učestvovanja u kolektivnim ritualima, Ruby proganja svoju viziju kroz polimorfne inkarnacije projekta Burial Hex. Od prvih mikro-edicija na kazetama, publika ga izdvaja kao jedinog dostojnog nasljednika Johna Carpentera i grupe Goblin. Nakon surovih radova inspiriranih ranim Coilom i Mauriziom Bianchiem, razvija suptilne kompozicije elektroakustičnih sekvenci, klavirskih pejzaža i egzotičnih udaraljki na hvaljenom albumu „Initiations“. Još delikatniji zvuk, koji obilježava aktualna izdanja, posljedica je suradnje s no-wave opernom divom Zola Jesus i titanima crnog krauta Sylvester Anfang II. Preuzevši kontrolu nad skladbom, Ruby uvodi kosmische/motorik elemente njemačke psihodelije i mijenja eksperimentalnost za konvencionalniju strukturu glazbe. Vokalom srodnim onom iz bendova Burning Witch ili Khanate u potpunosti zaokružuje stil i kanalizira podzemna strujanja izravno u svijest slušatelja. Koristeći arhaične sintisajzere, efekte i oscilatore sastavljene u kućnoj radinosti, modificirane orgulje, metalne/drvene udaraljke i drugu organsku tehnologiju, Burial Hex vas prenosi na područje gdje vlada košmar.

Stor je relativno nov death-dark ambient projekt iz Praga nastao sa ciljem sjedinjavanja muzičkih žanrova koji se susreću u okvirima mračne atmosfere i sa industrial-noise pedigreom. U Storovoj atmosferičnoj apokalipsi dolaze do izražaja i pretapaju se spektri mračnih zvukova koji su neodoljivo obavijeni black-funeral doom intenzitetom, ali i zlokobnim PE  utjecajima stare škole. Na živim nastupima mogu se očekivati i interesantne improvizacijske forme u elektro-akustičnim izvedbama koje sežu od čistog digitalnog zvuka, do horor vokala i prljavog analognog zvuka sintizajzera i raznih efekata.

Smrznik je dugogodišnji solo projekt Nevena Misaljevića koji svoj zvuk zasniva uglavnom na Throatblainu, analognoj statik mašini/generatoru koju je napravio za potrebe ovog projekta i koja je dizajnirana da proizvodi krckave, grube, statične i turobne zvukove stvarajući atmosferu smrznutih pejzaža. Njegova zvukovna slika je na nastupima standardizirana odličnim poznavanjem sopstvenog zvučnog izvora koji koristi i beskompromisno je zamrznuta na nekom hladnoj raskrsnici minimalističke avangarde, serijalne muzike, glitch i harsh noise nasljeđa. Smrznik je i član psihodeličnog elektro dua Hermetic Brisk i osnivač Zvukovina Rekordsa iz Sarajeva.

Bolest Evropa je projekt jednog čovjeka zasnovan na pronalaženju ekstremnih momenata u ambijentalnoj muzici i sadrži elemente koji skaliraju od mikro-ritmičkih elemenata, field recording isječaka, sve do ogoljenih “drone” pejzaža. U svojim studijskim radovima i live nastupima Bolest Evropa nerijetko poseže i za improvizacijskim pristupom služeći se različitim mehaničkim sredstvima, te podriva uobičajeni koncept elektronske ambient muzike, zadirući u nepristupačne zvučne predjele i kreirajući zastrašujuće zvučne slike koje reflektiraju otuđenje modernog čovjeka. Bolest Evropa je trenutno stacioniran u Sarajevu gdje vodi i underground izdavačku kuću Mrtvaja Records koji je primarno usmjeren na eksperimentalni ambient/noise zvuk.

Bolest Evropa, Lighthouse of Alexandria, Jesusonecstasy, Live at Koper from mrtvajarec on Vimeo.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content