Novi početak: ISK je #BackInBlack!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

isk logo

Želimo vam dobrodošlicu na ISK Web Magazin i njegovu najnoviju reinkarnaciju #BackInBlack!

Tri godine nakon posljednjih vizuelnih izmjena pojavila se potreba za ponovnim redizajnom, ali i unapređenjem određenih aspekata ISK Web Magazina. Ovaj portal zapravo nikad nije ni trebao postojati, barem ne u ovom obliku; osnovna ideja kad smo započeli pisati na blogger.ba servisu je bila da napisano služi kao popratni materijal za radijsko izdanje.

Vremenom su naši apetiti, znanje, interesi i želje rasli, pa se ISK Web Magazin počeo razvijati, od blogging platforme, lošeg HTML-a, pa do nekoliko različitih iteracija koje su bile pokretane na WordPress platformi. U dolje postavljenoj galeriji možete vidjeti neke od dizajna od osnivanja 2005. godine.

 

Prije tri godine različite muzičke i filmske rubrike smo zbog smanjenog obima aktivnosti objedinili u rubrike Zvuk (muzika), Slika (filmovi i serije) i Slovo (stripovi i knjige). Naišli smo na dobre reakcije, te zadržavamo tu konstrukciju i u 2021. godini. U narednih pola godine planiramo pokrenuti još nekoliko novih.

NOVA UREĐIVAČKA POLITIKA

AC/DC je inspirisao ime redizajna, ali je vizuelni povratak crnoj zapravo pravi razlog za #BackInBlack. Suvišni moduli su otklonjeni, navigacija je pojednostavljena, a uklonili smo i statične reklame, tako da Google sad prilagođava reklame uređajima posjetitelja. Kad smo već kod reklama, ukoliko želite (znamo da možete), podržite ISK tako što ćete ugasiti ad blocker.

Najveću promjenu našim starim čitateljima (a pogotovo “puritancima” među njima) mogao bi predstavljati zaokret u izdavačkoj politici. ISK je od samog početka bio skoro pa isključivo portal posvećen različitim žanrovima rock’n’rolla, iako su nam se rado znali omaknuti incidenti poput intervjuisanja repera ili pisanja recenzija albuma elektronske muzike.

Ovi incidenti su bili rijetkost i skoro uvijek na neki način povezani sa rock subkulturom. Sa #BackInBlack pomjeramo granice i našu politiku ka umjetnosti.

Od danas, na ISK ćete moći pročitati recenzije, intervjue, članke, kolumne i vijesti o najrazličitijim žanrovima i umjetnicima koji spadaju u iste, onima koje pisci ISK smatraju vrijednim spomena i predstavljanja. Iako svi ISK pisci imaju najveći stepen slobode kao autori, ISK politika će ipak ostati takva da ne objavljujemo informacije o svima i svemu niti radimo zarad klikova.

Nekoliko je veoma konkretnih razloga zašto napokon dopuštamo i drugim žanrovima da osvanu na ovim stranicama, te u jednu ruku po prvi put preuzimamo na sebe titulu web magazina za kulturu.

Čovjek koji se bavi ovim poslom na duge staze, iz svoje lične privrženosti ideji dobre muzike, u jednom trenutku počinje ignorisati utvrđene granice žanrova i pronalazi kvalitet i izvan omeđenih prostora. ISK je prvenstveno kao projekt ispoštovao sve moje faze, od one rigidnog metalca, grindera provokatora pa do pankera koji voli atmosferičnu elektronsku muziku odsviranu na instrumentima.

Kao medij, ISK mi je omogućio da učim i rastem, a u posljednjih nekoliko godina osjetio sam da mi je postao idejno preuzak i shvatio sam da je vrijeme da se ide dalje.

Kao medij, osjećamo i određenu odgovornost ka stvaraocima kulturnog u Bosni i Hercegovini, da im damo određeni prostor na kojem će imati adekvatno medijsko predstavljanje kroz materijale kakvi su recenzije i intervjui.

Stvaraoci u BiH najčešće biraju između nezainteresiranosti, neznanja ili ignorisanja od strane novinara i urednika koji kulturu u većini slučajeva posmatraju kao fusnotu i temu za popunjavanje revijalnog programa. Da ne pričamo o onima koji su prestali pratiti trendove i razvoj muzike u trenutku kad je Suzy presovala posljednju ploču, ali ostaju “relevantni kritičari” zahvaljujući nepostojanju bilo čega drugog.

Pročitaj i ovo:  Brutal Assault 2024 - Thrash metal bomba

Treći razlog je taj što je rock’n’roll scena u ovoj zemlji na izmaku. Svježe krvi odavno nije bilo i kako stvari stoje, neće je ni biti dok ne dođe do neke značajnije promjene. Nažalost, to je nešto što niko ne može negirati. Sarajevo je mrtvo (i bez koronavirusa), a u Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru, Bihaću i drugim bh. gradovima godinama potpuno izostaje trend organizacije kvalitetnih kulturnih dešavanja, a autorskih sastava je sve manje.

Ideja koju imamo, a koja će se možda pokazati i kao neučinkovita, je da širenjem obima tema koje obrađujemo otvaramo i ovu scenu ka nekoj drugoj publici. Neko bi mogao reći da to znači da otvaramo i rock’n’roll svijet ka drugima i omogućavamo da se stado još više raspe, ali realno gledano – ako već dosad nisi otišao, nećeš otići ni zbog povremene kritike hip-hop albuma na ISK.

Promjene se ne trebate bojati, a pogotovo ne statusa rock’n’rolla na ovom portalu. To je muzika koju i dalje najčešće slušamo, te ćemo o njoj zaista ponajviše i pisati.

NOVE RUBRIKE I PROMJENE

Postoji još nekoliko konkretnih promjena.

Nakon dvanaest godina, naš Twitter račun @isktweet više ne postoji. Kada su Facebook i Twitter onemogućili automatsko dijeljenje sa stranice na Twitter profil, izgubili smo kontinuitet (prije nekoliko godina), a nemamo ni vremena ni publike da sadržaje dijelimo na toj mreži. Ostajemo na FacebookuInstagramu.

Brzi pregled je nova rubrika koju ćete zasad moći pronaći u sekciji Zvuk. Ovi tekstovi će sadržavati mini recenzije 3-5 izdanja koje autori smatraju vrijednim predstavljanja u ovom ili onom svjetlu, ali iz bilo kojeg razloga nemaju vremena da pišu punu recenziju. Plan je da se ovi tekstovi objavljuju zasad svake druge sedmice, a onda i češće ukoliko uhvatimo vremena.

Premotavanje je rubrika koja je u glavama postojala najmanje pet ili šest godina, ali će tek sada zaista biti implementirana. Radi se o ponovnom pisanju o određenom kulturnom proizvodu, sa osvrtom na ranije napisani tekst. To je savršena prilika da se originalni tekst nadogradi i da se “ispravi nepravda”, odnosno obasja novi snop svjetla na temu. Kako to izgleda u praksi, saznajte u prvom Premotavanju gdje smo obradili Bavine i Argentove Demone.

Iako to ranije nismo radili, na ISK ćemo početi postavljati i “top-lista” tekstove (npr. 5 detalja gdje je Dead of Night vjerno pratio strip Dylan Dog (ovo je zaista samo primjer od naslova jer je taj film grozomoran na svaki mogući način)) iz prostog razloga što su takve stvari jednostavno čitljive i najčešće lakše za napisati.

Na samom kraju, pozivamo vas da podržite rad ISK mjesečnom donacijom na servisu Patreon. Ovo je novac koji se direktno vraća u ISK, te omogućava kupovine i nabavke potrebnih materijala za pisanje na ISK. Ukoliko ste zainteresirani za marketinšku saradnju sa ISK, pišite nam na izvansvakekontrole@gmail.com.

Naš cilj ostaje isti kao i prvog dana – učiti, rasti i napredovati. Drago nam je što ste već sedamnaest godina sa nama na tom istom putu.

Ostanite Izvan Svake Kontrole,

Arnel Šarić
osnivač i urednik

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content