woawackenmb2015

Serija koncerata takmičarskog karaktera Wacken Metal Battle i ove će se godine održati na području republika koje su činile Jugoslaviju. Na ovim takmičarskim nastupima izabrane grupe će se boriti za svoju šansu da se predstave na ovogodišnjem izdanju najvećeg svjetskog heavy metal festivala Wacken Open Air. Koliko je Wacken značajan na globalnom nivou govori činjenica da je već desetu godinu zaredom rasprodat.

Prvi koncert održat će se u Jagodini, dok će već sutradan, tridesetog maja u sarajevskom klubu AG, sviračke sposobnosti odmjeriti četiri grupe koje se bore za laskavu titulu bh. pobjednika. Finalna noć izbora bit će održana u sarajevskom Kaktusu 5. juna gdje će se publici predstaviti šest grupa pobjednika iz šest republika.

Tridesetog maja u klubu AG svirat će Cornix, Agelast, My Last Suicide i The Loudest Silence. Specijalni gost je banjalučka grupa Benefit, bh. pobjednici prošlog izdanja.

Ranijih godina, zahvaljujući pobjedi na Ex-YU Wacken Metal Battleu, u Njemačkoj su se publici predstavili Downstroy, Forever Storm, Furion, Tanker, Cold Snap i Agni Kai.

https://youtu.be/r8h696sJ6kU