Piši za ISK!

header20112.jpg

Želiš pismeno izraziti svoje mišljenje o muzici i filmovima koje slušaš i gledaš? Želiš intervjuisati svoje najdraže grupe i slušati njihove albume prije nego što ih čuje iko drugi (‘iko drugi’ ne podrazumijeva kolege novinare)? Želja ti je ulaziti besplatno na koncerte gdje ćeš kasnije zbog količine posla žaliti što si prihvatio akreditaciju, a ne platio kartu? Na pravom si mjestu.

ISK Web Magazin uvijek traži ljude vične pisanoj riječi. Naš interes je promocija onoga o čemu ne možete čitati u drugim medijima, bio to podrumski rock’n’roll, prljavi i bučni synthwave ili opskurni, neobjavljeni prequel koji najvjerovatnije nikad neće ugledati svjetlo dana.

Tražimo:

  • osobe koje vole ono o čemu pišu, ali su u stanju da kritički posmatraju likove i djela: ovo je glavni preduslov. Onaj ko ne voli ono o čemu piše, smrljat će bilo šta. Vaše pisanje treba predstavljati vas, vaš ukus i životni stil. Potrudite se da se prikažete u najboljem svjetlu. Imate potpuno pravo da ne volite ili volite album koji svi hvale ili pljuju (uredniku Arnelu Šariću je “Swansong” najdraže izdanje Carcassa), ali svako mišljenje je potrebno argumentovati na neki način. Važno je napomenuti da ISK ne želi imati nikakve veze sa autorima sumnjive političke orijentacije – nacisti, fašisti, nacionalisti, homofobi itd. nisu dobrodošli na ovom portalu niti ćemo trošiti prostor na serveru na predstavljanje istih i njihovih djela. Da, ne interesuje nas Burzum. Da, toliko smo ekstremni. Javno iskazani politički stavovi i umjetnička djela se ovdje ne odvajaju. Urednik ima primat u odlučivanju i preuzima dio odgovornosti u krajnjem slučaju za objavljivanje nepodobnih sadržaja.
  • pismene osobe: ako mislite da je objekt u kojem stanujemo kuČa i da je najljepše godišnje doba proljeČe te da je to što ste vi stjeli pisati za nas dovoljno za prolaz – zaboravite. Neke stvari se nauče u osnovnoj školi. Ako ih još uvijek niste svladali – ne zamjerite, ali nemamo vremena da vas podučavamo. Greške se dešavaju, niko ne traži profesore BHS jezika, ali tražimo osnovnu pismenost, rad sa interpunkcijskim znakovima i afrikatima mora biti na nivou. Pored toga, zbog same forme ovog web magazina, tekstovi se objavljuju na latinici, napisani na jeziku koji se okvirno zove bosanskim. Blage lekture Vaših tekstova od strane urednika su gotovo pa neizbježne, ali nikako u svrhu diskreditovanja Vašeg pisanja ili promjene Vašeg mišljenja.
  • posvećenost ideji i ozbiljnost: stranica impressuma se osvježava početkom svake godine. Osobe koje napišu barem jedan tekst u kalendarskoj godini smatraju se aktivnim članovima tima. No jedan tekst godišnje nije baš zdrava osnova za saradnju, zar ne? Shvatamo i poštujemo fakultetske, poslovne i porodične obaveze jer smo i sami ugušeni istima, ali od članova tima bi voljeli pročitati najmanje jedan tekst mjesečno. To je goli minimum. Pored toga, svi članovi tima obavezni su na kraju kalendarske godine dostaviti top 10 listu najdražih muzičkih izdanja iz prethodne godine. Tradicija. Ozbiljnost podrazumijeva pravovremeno dostavljanje materijala, što se posebno odnosi na reportaže ili najave dešavanja koje ISK sponzoriše, a za koje ste vi (u dogovoru sa urednikom) zaduženi.
  • ekskluzivnost: želimo da tekstovi koje pišete za ISK Web Magazin budu objavljeni isključivo na ISK Web Magazinu. U redu je ako imate vlastitu arhivu tekstova negdje, ali politika ISK je takva da ne dijelimo saobraćaj i posjetitelje sa pet drugih stranica i/ili blogova. Vi ste autor/ica svakog svog teksta i bit ćete potpisani na svakom vlastitom uratku imenom i prezimenom. U slučaju prestanka saradnje sa ISK, bilo na lijep ili ružan način (iako nam se nikad nije desilo da smo se sa nekim rastali na ružan način), ISK zadržava pravo daljnjeg objavljivanja, promocije, distribucije i eventualnog štampanja članaka koje ste sami napisali po istim uslovima u kojima je tekst objavljen.

Ne nudimo:

  • novac: na pare zaboravite. Od 2004. godine pa i dan-danas, na ISK projektu ljudi rade volonterski iz ljubavi ka umjetnosti. Kod nas nema nekoliko stvari: nema zavlačenja, novca, izvora plaćanja ni sponzora. Da, imamo stranicu na kojoj nudimo marketing, ali dosad se niko nije javio za reklamu, barem ne plaćenu.

Nudimo:

  • obaveze: besplatne ulaske na koncerte i festivale, promocije i ostala dešavanja širom svijeta, premijerna slušanja i gledanja filmova, serija i muzičkih djela – sve to platit ćete teškim, ali zabavnim radom. Vaše obaveze će varirati u zavisnosti od samog dešavanja i vaših interesovanja. Ukoliko dva člana redakcije žele posjetiti isto dešavanje, ukoliko ne mogu prisustvovati oba, ići će onaj član koji se u proteklom periodu pokazao kao aktivniji.
  • zabavu: jer zabavno jer i dobro za mentalnu sliku raditi ono što voliš.

Spremni da postanete novi zupčanik u našoj loše podmazanoj i hrđavoj mašini? Pošaljite nam svoje ime i prezime, broj telefona, kao i dva ili tri autorska teksta (linkovi su također u redu) na izvansvakekontrole@gmail.com sa subject linijom “ISK KONKURS”. Niste ograničeni vrstom teksta, sve dok pišete o nečemu što je tematski vezano za ISK Web Magazin. Očekujte naše javljanje najkasnije 72 časa od trenutka slanja.