Svarti Loghin – Empty World

Ne znam zašto bi iko Švedsku smatrao primjerom depresivne zemlje zbog količine padavina i hladnoće koji inače suvereno vladaju po cijeloj Skandinaviji, ali čini se da dosta metalaca kaže “Švedska” kao asocijaciju na depresiju i obrnuto. Kako god, Svarti Loghin je još jedan švedski bend, tačnije iz Faluna koji svira black metal ukrašen depresivnim prizvucima.

Mora se priznati da je nešto što nosi naziv “depressive black metal” postao prilično raširen pojam i muzički podžanr, a bez obzira na to, ja niti volim slušati takve bendove niti me ijedan od njih posebno impresionirao.

No, ima nešto u albumu “Empty World”, debi albumu ovih Šveđana. U šest pjesama (odnosno pet i outro, ali outro traje duže od tri minute tako da ga smatram pjesmom) Svarti Loghin prezentuje njihovu viziju depresije. Sad, ne znam da li su to htjeli postići ili ne, ali album meni nije ni depresivan ni nostalgičan ni melanholičan, već jednostavno –  opuštajući. Ovo je zaista fantastičan album za pustiti na kućnom kinu, leći i opustiti se. Odmara me apsolutno. Zadnji dani u mom životu su bili haotični, a ovaj album se pokazao kad divan materijal za odmaranje i drijemanje (ne, nije dosadan, ja spavam i uz Motorhead!).

Ljudi koji vole napetost i konstantno lupanje, te ne vole repetitivne “depresivne” krešteće melodije ovaj album trebaju zaobići u širokom luku jer ovdje nemaju šta tražiti. Ljubitelji depresije kakva je recimo “Dictius Te Necare” benda Bethlehem, a ja ovaj album smatram apsolutnim vrhom svog mogućeg zla i očaja u metalu, također ovdje nemaju šta tražiti. Ostali, navalite!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Svarti Loghin
Ime izdanja: Empty World
Izdavač: ATMF
Godina izdanja: 2008
Website benda: http://www.myspace.com/svartiloghin