Umro je Chuck Berry

chuck-berry_0

Rock’n’Roll pionir Chuck Berry umro je jučer, 18. marta. Policija okruga St. Charles, Missouri pozvana je u njegov dom. Službenici su samo mogli konstatovati smrt. Imao je devedeset godina.

Teško je na jednom mjestu sumirati značaj Chucka Berryija za svijet rock’n’rolla. Rock’n’roll je izvukao iz bluesa, u njegovoj muzici uspješno su inkorporirani i elementi countryija, odnosno westerna – rezultat je energična svirka čiji su tekstovi korespondirali sa duhom omladine, prvenstveno pedesetih, a zatim šezdesetih i sedamdesetih godina. Autor je bezvremenskih klasika kakvi su “Maybelline”, “Johnny B. Goode”, “Rock and Roll Music” i “Roll Over Bethoven”. Prvi je muzičar uvršten u Rolling Stone Hall of Fame 1986. godine. Pjesma “Johnny B. Goode” je jedina rock’n’roll pjesma uvrštena na kompilaciju muzike Zemljana koja je presovana na zlatnu ploču Voyagera i lansirana u vasionu 1977. godine sa ciljem eventualnog upoznavanja izvanzemaljskih bića sa kulturom Zemlje.

Pogledajte video izvedbe pjesme “Nadine” (koju je bosanskohercegovačka grupa Bombaj Štampa posudila za osnovu pjesme “Nedim”). Obratite pažnju na jednog od gitarista u pozadini – prepoznajete li ga?