Cruciamentum – Charnel Passages

521086

Neka prva rečenica ove recenzije bude konkretna – ovo je najbolji death metal album 2015. godine! Prvijenac britanskog death metal benda se izrodio kao produkt kontinuiranog rada na demo izdanjima počevši od 2007. godine, kada je bend i osnovan.

Cruciamentum kroči linijom između stare škole i nešto novijeg pristupa ekstremnom metalu. Njušim i pokušaj benda da bude Immolation sa “Majesty and Decay” izdanjem. Mnogi bi kroz većinu numera pokušali i uspjeli naći vezu između njih i kolega iz legendarnog sastava Grave Miasma.

Produkcijski Cruciamentum ne zvuče toliko izravno i staroškolski. Prisustvo plastičnog zvuka kakav je danas aktuelan u krugovima ovoga što  danas ljudi nazivaju ekstremnim metalom srećom nedostaje. Tehničke dionice su sa velikom dozom ukusa i umijeća ukomponovane kroz čitavo izdanje. Tremolo vriskovi naizmjenično se smjenjuju sa nevjerovatnim tehničkim dionicama i karakterističnim staroškolskim melodijskim rješenjima. Solaže rade ono što trebaju da rade, režu morbidnu atmosferu i gusti zvuk kiselim, nagrizajućim tonom.

Tehnička perfekcija, turobna atmosfera i aranžmansko umijeće koje kao da je izvučeno iz neke staroškolske grobnice Death Metala zaista čine ovo najboljim death metal albumom koji sam čuo 2015. godine.

Cruciamentum – Chernel Passages
2015 / Profound Lore Records
Website benda