Sanctrum – In Harm's Way

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako ikada sretnem Irfana, vokala švedskog benda Sanctrum, momka koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, neću čovjeku u oči moći pogledati od stida. Ovaj album je izašao prošle godine, mi smo ga premijerno dobili za recenziju i radijsko emitovanje i evo do ovog trenutka album je bio izgubljen negdje u mojoj sobi. Pronađoh ga. Postidih se. Ali, daj da ispravim barem donekle svoju bezobzirnost i bacim par riječi na monitor o ovom djelu.

Sanctrum je mladi švedski bend, ako uzmemo da ja starijim smatram sve iznad 25 godina postojanja. Sviraju od 1999. godine i ovaj album je njihovo debi ostvarenje snimljeno dolaskom mladog Irfana Cancara (Čančara?) u bend. Album je izdat od strane izdavačke kuće “Metalcast Records”.

Šveđani su oduvijek izvozili samo najkreativnije i najbolje bendove i iako kad to kažem ponajviše mislim na njihovu death metal školu, moram reći da ni u novom valu metal bendova nimalo ne zaostaju za svijetom. Sanctrum svira ubojit miks thrash metala sa melodičnim deathom, te povremenim uletima hardcore zvuka. Kao i maloprije recenziran album Vengincea, In Harm’s Way je savršen primjer kako snimiti prebijesan i emocijom nabijen materijal. Nema tu baš neke priče, ne otkriva se topla voda, niti je Sanctrum bojler, ali ono što rade, rade pošteno i sa ciljem.

Od bookleta, pa do cjelokupne produkcije albuma sve je na mjestu i sve zvuči kako bi trebalo zvučati. Pošto je u skladu sa trenutnim fudbalskim ludilom u trendu izdizati na tron naše gore listove, ISK neće zaostati, pa ću samo reći – hvala, Bosno i Hercegovino, izrodila si vokalčinu i po. Irfane, iskrene čestitke :)

Irfan nije zaboravio iz kakvih govana potječe tako da se Bosne i Hercegovine dotakao u pjesmi “A Cry From The Grave” koja je inspirisana stradanjima nevinih ljudi u Srebrenici, a slušajući i ostatak albuma, imam osjećaj da nije samo ta pjesma posvećena Bosni. Previše je tu bijesa i agonije da bi samo ta bila vezana za naše prostore. Sumnjam da se ovakav zvuk može vezati za savršenu Švedsku (kakva god da je, iz naše perspektive je i više nego savršena).

Pročitaj i ovo:  Recenzija: The Defiant - If We're Really Being Honest

Sjajan album koji bi stvarno TREBALI pronaći i kupiti. Ne skinuti sa neta. Ovo je predivan album jer me vratio metalu, barem na kratko kojeg u zadnjih par godina i ne slušam nešto previše.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Sanctrum
Ime izdanja:
In Harm’s Way
Izdavač:
Metalcast Records
Godina izdanja:
2008
Website benda:
http://www.sanctrum.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content