Absentia Lunae – Historia Nobis Assentietvr

Absentia Lunae je Black metal bend iz Italije (barem se oni tako deklarišu, jel) sa prizvucima elektronike, tj. pokušajima iste. Glavni akter je, kao i u prethodnoj recenziji, MZ (recenzija albuma benda Arcana Coelestia, op. Sharana). Iako se nisam susretala prije s njihovim radovima, tako da ne mogu povlačiti paralelu izmedju njihovog prvog i ovog, drugog full-length albuma, iz priloženog se dalo zaključiti da je ovo samo još jedan u nizu neinventivnih, generičkih bendova čija muzika nema ni trunke pravog crnila, atmosfere ili emocija.

Otkad sam upalila album, trebalo je da prođe dobrih šest minuta da bi uopšte počeli da sviraju, a kada konačno jesu, pomislila sam da bi bilo bolje da nisu ni uzimali instrumente u ruke.

Sasvim plastičan i nedorečen album bez iti jednog rifa koji bih izdvojila kao svijetao (mračan?) momenat na albumu.

Iako volim konzistentne bubnjeve, ovakvo konstantno blastovanje definitivno nije ništa sto bi moglo pridonijeti pozitivnoj ocjeni albuma. Zvuk bubnjeva dolazi u prvi plan, tako da ionako već loši rifovi, zvuče još praznije i nečujnije. Vokal je sasvim osrednji, a elementi elektronike skoro pa i neprimijetni. U suštini, kombinacija black metala i elektronike je znala uroditi plodom samo kod nekolicine bendova, ali se većinom pokazala kao neuspio pokušaj. Isti slučaj je is a ovim Italijanima.

Vjerovatno bi MZ-u neko konačno trebao reći da kvantitet nije kvalitet i da bi možda bilo bolje da se posveti jednom od svojih mnogobrojnih bendova, ali da makar s tim jednim uradi nešto vrijedno slušanja.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Absentia Lunae
Ime izdanja:
Historia Nobis Assentietvr
Izdavač:
ATMF
Godina izdanja:
2009.
Website benda: http://www.absentialunae.com/