Expulsion – Certain Corpses Never Decay

Švedski bend Expulsion nije jedan od potpuno opskurnih bendova, ali istina je da su većim dijelom svoju deset i kusur godina dugu karijeru proveli ispod zemlje. Od 1989. godine pa do raspada 2000. godine, Expulsion je iza sebe ostavio dva demo izdanja, jedno EP izdanje, jedno split izdanje i dva cjelovečernja albuma koja su na određeni način pokušala probiti led od scene ka estradi, ako razumijete analogiju. No najveću pažnju su privukli upravo demo izdanjima “Cerebral Cessation” i “Veiled in the Mists of Mistery”. Oba iz 1989. godine, ova dva izdanja su objavljena na ovoj kompilaciji. Pored njih, na “Certain Corpses Never Decay” našla se i istoimena, dosad neobjavljena pjesma koja je tu kao bonus – zvukom je mnogo lošija od ostatka albuma.

Tehnički, urađen je potpuni remaster snimaka sa originalnih traka, te Expulsion zvuči podrumski, ali jako slušljivo. Muzika je, s druge strane, priča sama za sebe. Iako prva pjesma “Extreme Hypothermia” i ne obećava, već sljedeća “Whisper from The Abyss” još jednom potvrđuje da su prije bendovi imali puno više testisa i ideje šta da rade sa svojim riffovima. Expulsion svira jednostavan i dobar death metal, sa naglaskom na melodiju gdje je melodiji mjesto, te su pjesme istovremeno uzbudljive, jake i pamtljive.

Kako su određeni članovi Expulsiona nakon tog benda oformili legendarnu Treblinku koja u zadnje vrijeme dobija poprilično puno pažnje zahvaljujući činjenici da će Century Media Records objaviti boxset snimaka, a od Treblinke je kasnije nastao Tiamat, vrlo je vjerovatno da ćete u muzici Expulsiona prepoznati oba gore navedena benda. Ovo izdanje sigurno nije nešto što bi moglo oduševiti ni zanimati ljude koji nemaju veze sa navedenim nasljednicima Expulsiona ili ako nisu kopači u potrazi za dobrim zvukom, ali “Certain Corpses Never Decay” predstavlja dobru i kvalitetno odrađenu zbirku, vrijednu posjedovanja i preslušavanja.

Expulsion – Certain Corpses Never Decay
2014 / VIC Records
Website benda