VA – Glass Anvil II

Sebastian Crnich i Ela Vuk? Poznato vam? Hm, teško da će biti. Iskreno, ova dva imena bosanskog podzemlja ni meni nisu bila poznata do prije nekih godinu, godinu i pol, kada sam se prvi put susreo sa njihovom bukom i izdavačkom kućom Zvukovina. Princip na kojem rade je jednostavan – izdaju buku koja im se sviđa u malim tiražima, ne prave profit, omogućuju tradeanje i skoncentrisani su na područje Balkana. Prava mala noise crkva sa temeljem u bosanskom podzemlju. Za ovakve ljude su bendovi kao što su Festival of Mutilation ili Menace to Society pravi mainstream (barem po količini ljudi koji znaju za njih).

Jedno od izdanja Zvukovine je ovo koje upravo slušam i recenziram, a to je kompilacija „Glass Anvil II“. Kompilaciju je sastavio dvojac SKLO iz Češke, a upravo oni i otvaraju ovo nedjelo buke. Za njima se redaju ništa manje fascinantni V.Hirsch, Mystifield, Big City Orchestra, Dedxound, K-lxm, Novasak, Bad Ladee amp, Griwolf, Animal Machine, Government Alpha i na kraju opet – SKLO.

Pošto nisam dovoljno upoznat sa žanrovskim odrednicama ambiental, PE i noise da bi mogao ove bendove bez greške klasificirati, reći ću samo da su na ovom disku zastupljeni gore navedeni žanrovi, a da sve zajedno zvuči moćno, atmosferično, mistično i poprilično mračno.

Nema greške ako se želite upustiti u jedan drugi svijet – napravljeno je šezdeset kopija i vjerujem da Crnich ima još jednu samo za Vas, kontaktirajte ga i iskusite nešto potpuno drugačije!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Razni izvođači
Ime izdanja: Glass Anvil II
Izdavač: Zvukovina
Godina izdanja: 2008
Website benda: /