Pola Trule Glave / Gruuthaagy SPLIT

Pola Trule Glave & Gruuthaagy split je izašao na mom omiljenom total underground labelu „Parkinson Wankfist Pleasures“. Ovo definitivno nije izdanje za svakoga, što i ne treba da bude – pravi muzički sladokusci će definitivno uživati u ovome (podsjetite me da jednom napišem definiciju „muzičkog sladokusca“).

Pola Trule Glave, cyber goregrind/death metal bend iz Srbije je inače ekipa koja također čini i jedan od najboljih novijih srpskih bendova, Downtrodden, koji je, ako već pitate – mincecore orijentacije i slobodno ga smijem nazvati srpskim Agathoclesom.

Pjesme su izuzetno ritmične sa presmiješnim Impetigo inspirisanim tekstovima. Ono što je definitivno mene oduševilo je distorziranost SVEGA u pjesmama PTG-a. Bas, gitara, glas, bubanj (nakucani, ali sjajni) – sve je distorzirano do te mjere da svi ljubitelji uhu ugodne produkcije (podsjetite me i da napišem definiciju „uhu ugodne produkcije“!) će hitro gasiti svoje zvučnike, spaljivati CD-ove i brisati foldere. Ovo nije za ljude koji nisu svjesni da se prava muzika sastoji u sljedećem – brzina i prljavština. Svaka čast, momčine!

Gruuthaagy, požeški kultni one-man bend projekt još kultnijeg KKTZ-a se na ovom izdanju predstavlja u vrlo mračnom cyber grind svjetlu. Sve je bučno, distorzirano, industrijalizirano. Dok slušam Gruuthaagyjevu polovicu albuma, definitivno mi na pamet padaju scene iz filma „Blade Runner“, ali u haotičnijoj varijanti – svi su androidi totalno popizdili i zemlja gori! Koliko je muzika Gruuthaagyija suluda i nepredvidljiva, sjajno se primjeti na pjesmi „Horrendous System Implants“ gdje pakao počinje vrlo melodično, melodijom koja me podsjeća na japansku tradicionalnu muziku, a onda se nakon otprilike jedne minute harmonija pretvara u haotičnu sliku audio mržnje i mraka. Sve ovo je potpomognuto kompjuterski generisanim glasovima koji šalju nihilistične poruke iz požeškog mraka. Fantastično!

Sjajna je činjenica da postoje labeli kao što su PWP koji će izdati 17 minuta sjajne muzike skoro za dž. Podržite ovakve umjetnike i izdavačke kuće!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Pola Trule Glave / Gruuthaagy
Ime izdanja: Posthuman Souns of Grind VS Noga Grind SPLIT
Izdavač: Parkinson Wankfist Pleasures
Godina izdanja: 2008
Website benda: Pola Trule Glave / Gruuthaagy