Ossea Cyphus / Nigrum Ignis Circuli – Split 7”

Mnogi možda ne znaju, ali bosansko 7” izdanje novijeg datuma objave postoji.  Sve funkcioniše kao saradnja muzičara iz Bosne i Hercegovine i Holandije okupljenih pod imenom Black Plague Circle. Finalni produkt te kooperacije jeste sirovi black metal u njegovom najcrnjem i najogavnijem vidu postojanja.  Na ovom izdanju su se našli američki Ossea Cyphus i bosanski Nigrum Ignis Circuli.

Prvi utisak koji ostavlja ovo izdanje je da neće biti slušljivo za metalce sa ispeglanom kosicom i fetišem ka dvocifrenom broju žica na instrumentima.
Sve je jako dobro odsvirano i mudro složeno. Uzimajući u obzir da jedna i druga strana ploče traju zajedno jedva jedanaest minuta, količina priloženog sadržaja i raznolikosti je solidna. Autori nisu ostavili prostora da se dostojno recenzira i kritikuje generalno sve, radeći to namjenski ne bi li dobili što negativniju kritiku. Imajući uvid u cilj i radeći često istu stvar, neću im upriličiti tu satisfakciju i popušiti foru.

Američki Ossea Cyphus svoju stranu ploče upotpunjuje genijalnom rifologijom. Sve je puno  šuma i produkcijskog užasa, u pozitivnom smislu. Nisam osjetio inovativnost koja je van ovog svijeta, ali ranije teško da sam mogao slušati nešto slično u opusu sirovog crnog metala. Nigrum Ignis Circuli je više atmosferičan i nešto slobodnijeg aranžmana. Možda za nijansu produkcijski čišći od benda sa kojim dijeli ploču, ali svejedno tu je itekako primjetljiva namjera netipičnosti i bježanje od bilo čega što se može nazvati umjerenim. Poruka ne leži u izdanju, već u pojavi koja daje na znanje da postoji nešto u bosanskim metal krugovima što je svim svojim snagama nastrojeno protiv progresivnosti i eksponiranju podzemlja van upravo  tih domena u bilo kojem vidu.

Izdanje jedino možete čuti ukoliko lično posjedujete ploču.

COVER ART:

INFO:
Ime benda: Ossea Cyphus / Nigrum Ignis Circuli
Ime izdanja: Nos Mori Enim Satan/Truth Hides in Rotten Blood
Izdavač: Skull Productions
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.skullproductions.com/