Haunted Forest

Ovo je najmlađi film dosad recenziran na ovom portalu. Znam, rekao sam na početku da ćemo biti skoncentrisani na starije naslove, ali nekad uleti i neki mlađi koji nije mainstream, pa zašto ga ne bi predstavili?

Nisam baš upoznat sa radom gospodina Borrellija, ali ovaj film mu baš i nije presjajna značka u karijeri. Ok, ima tu dovoljno elemenata da se napravi jak film kao što su šuma u noći, zli duh i stara indijanska legenda, ali ipak, sve zajedno je ubačeno u koš i smiksano prilično loše, iako, ne treba biti previše čangrizav, film ima dobrih dijelova.

Radnja filma ide otprilike ovako: mladić indijanskog porijekla Sean sa svojom dvojicom prijatelja dolazi u šumu u potragu za izgubljenim amaterskim fotografom. Sean je siguran da je nestanak fotografa povezan sa drevnom legendom o Satinki, lijepom, ali ubojitom ženskom duhu koji hara šumom. Tu legende je Seanu ispričao njegov deda koji je bio čistokrvni Indijanac. Kako vrijeme odmiče, prijatelji nestaju, a klupko i legenda o Satinki se razmotava…

Toliko o radnji, ionako sam dao dovoljno spoilera, a sad nešto više o filmu. Meni je prvom više muka Ring i Grudge momenata u filmovima. Danas se na horror sceni počelo toliko kopirati ta dva filma kao što je prije par godina svaki akcioni film imao Matrixov motion efekt. Sama Satinka, kad sam je ugledao, nevjerovatno me je podsjetila na Samaru iz ”Ringa”, i to američke verzije filma. Prvo se nisam mogao načuditi kako je moguće da indijanski duh (da, indijanski duh) nema indijanske crte lice, nego japanske!!! I stvarno, na kraju filma, na odjavnoj roli shvatim da je glumica Kira Hayashi glumila Satinku! Zar je bilo toliko teško pronaći glumicu sa indijanskim korijenima?

Ipak, pored svega toga, film je toliko prebljutav u određenim momentima sa kombiniranjem stila Evil Deada (snimci šume, kadrovi) i Braindeada (količina krvi) da vam jednostavno dođe da ugasite film, jer zna se da su originali originali.

Ipak, neću biti toliko đubre da kažem da sam umro od dosade. Ima tu zanimljivih momenata, pa čak pretpostavljam da bi mlađa generacija mogla i uživati u ovom filmu, ali ja, kao stari psihopata – ipak ovo nije moj stil. Šta reći o ”Ukletoj šumi” kao zaključak? Ovo je još jedan polu-nezavisni (polu-nezavisni jer je distribuciju radio Lionsgate) polu-horror sa ogromnim utjecajem modernog horrora ala Ringu i Yu-On. Možda čak i savršen film za STVARNO dosadne nedjeljne večeri i ubijanje vremena.

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 2007
Režiser: Mauro Borrelli
Uloge: Sevy De Cione, Adam Green, Mark Hengst, Naomi Ueno…
Autor teksta: Sharan