Emir Hot – Sevdah Metal

Emir Hot je lice (i kolekcija prebrzih prstiju) poznatih svim ljubiteljima metala sa ovih prostora. Ovaj virtuoz je definitivno metal legenda iz Bosne i Hercegovine, a njegov rad sa bendovima ”Neon Knights” i ”Southern Storm” prije raspada prvog i brutalne sramotne komercijalizacije drugog benda za mene predstavlja izuzetno važan dio metal edukacije koju sam dobio u ranim godinama slušanja metala.

Emir je ove godine preko izdavačke kuće ”Lion Music” i lokalnog distributera ”One Records” iz Srbije izbacio i svoje solo remek-djelo nazvano ”Sevdah Metal” koje čak i imenom implicira na težnju genija: spojiti naizgled nespojive dvije stvari – metal i sevdah.

No, nećemo reći da je to toliko nespojivo – Silent Kingdom je prvi BH bend koji je savršeno spojio elemente dva različita žanra, a Emir Hot to radi na puno većem, manijakalno složenom nivou. Ipak, tu se i rađa problem – slušanje i istinsko uživanje u ovom albumu je privilegija koju nema svako uho.

Emir Hot je jedan od najboljih gitarista svijeta, u to nema sumnje. Dokazao je to komponirajući (da, komponirajući, ovo se treba zaštititi kao BiH baština i klasična muzika) sve pjesme na ovom albumu. Sjajan dodatak na Emirovo sjajno sviranje su John West na mikrofonu i Mike Terrana na bubnjevima kojeg sam imao priliku nekad davno gledati u Klubu Bock, koliko se sjećam i tad sam prvi put ostao bez riječi jer nisam mogao vjerovati da neko može tako svirati.

No, ljudima koji ne vole prog metal i/ili sevdalinku teško da će ovaj album leći kako treba. Utjecaj sevdalinke je prevelik na ovom djelu, do te mjere da ja u jednom trenutku nemam osjećaj da slušam metal album! Mislim da Emir nije napravio baš sjajan omjer, no neka o tome odluče prog fanovi u prvom redu.

Produkcija albuma – kristalna. Perfektna. Ne može bolje. Tu se javlja i problem. Moj prijatelj, koji će za par mjeseci biti audio inžinjer je rekao prilikom slušanja ovog albuma da je ovo po pitanju produkcije “referentni CD” – znači CD po kojem bi se produkcija trebala učiti, naravno uz opasku da želite kristalno čistu produkciju. A kad smo već kod kristalno čiste produkcije, ona meni smeta, čini me nervoznim. Sve je tako prelijepo čisto i divno i krasno, nigdje šuma, nigdje viška tona…jednostavno, perfekcija ima potencijal da postane dosadna.

Ovo je album koji u punom sjaju pokazuje kakav je majstor Emir Hot kad se nađe za gitarom. Lomljavina i maksimum koji izvlači iz svog instrumenta su nešto dosad rijetko viđeno na ovim prostorima, možda u ovom intenzitetu i sa ovom kvalitetom – i neviđeno. Ipak, ovo je album koji će malom broju ljudi istinski sjesti, a većina će ga progutati samo zato da podrži domaće ili će ga iskreno, u skladu sa svojim muzičkim preferencama – liznuti i pljunuti.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Emir Hot
Ime izdanja: Sevdah Metal
Izdavač: Lion Music
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.emirhot.com