Freddy Krueger’s Ünderwear (F.K.Ü.) – Rise of The Mosh Mongers

Švedski thrash metal bend  F.K.Ü. (Freddy Krueger’s Ünderwear) čini se kao savršena metal grupa, barem ako mene pitate. Staroškolski thrash metal bend, direktan, nogom u glavu, horror tematika, a sve zvuči kao Exodus prije ovog proameričkog idiota na mjestu vokala.

Nije ovo prvi put da  F.K.Ü. stiže na ISK stranice; još 2005. ili 2006. godine radili smo recenziju sjajnog “Sometimes They Come Back… To Mosh”, a intervjuisali smo i Pata Splata, basistu benda. Od tog perioda, 2009. godine izašao je album “Where Moshers Dwell” koji je tako dobar da sam ga kopirao na iPod kad sam ga dobio 2011. godine i nikad ga više nisam izbrisao jer ga slušam STALNO. 2013. godina donijela je  F.K.Ü.-u ugovor kakav zaslužuju: sa izdavačkom kućom Napalm Records. Rezultat saradnje je “Rise of The Mosh Mongers”.

Ni ovaj put Larry Lethal i ekipa nisu izdali; nastavlja se ista stara dobra priča – Švedi sviraju fantastičan američki thrash metal, sing-along refreni su tu, riffovi uzrokuju vrtloge circle pitova, Larry zvuči kao mutirana verzija Baloffa koji se jednu noć toliko napio da je popio i Zetra De Souzu, a teme su školski primjer predoziranja horror filmovima i svaka pjesma, tekstualno ili naslovom je referenca na neki od klasika horror žanra.

Naravno da F.K.Ü. ni na ovom albumu ne izmišlja toplu vodu, ali KOGA BRIGA? KOGA ZAISTA BRIGA? “Rise of The Mosh Mongers” je udarac u testise nogom izlivenom u čeliku čistog thrash metala – ovo nije švabsko brljanje, niti je australijsko black/thrash palamuđenje, ovo je kačket, šorc, skejt, VHS, pivo, akcijske figure, ovo je novi album  F.K.Ü.-a, horror thrash genijalaca iz Švedske i ovo je jedno od najboljih izdanja 2013. godine koja upravo ulazi u finale svoje prve polovice.

COVER ART:

INFO:

Ime benda:  F.K.Ü.
Ime izdanja: Rise of The Mosh Mongers
Izdavač: Napalm Records
Godina izdanja: 2013
Website benda: http://www.moshoholics.com/