Grimlord – V Column

Ako malo prokopate ISK arhivu, bez problema ćete pronaći recenziju Grimlordovog drugog albuma “Dolce Vita Sath-anas”. Iskreno rečeno, malo sam pogubio ovaj album iz sjećanja, no zato i postoje recenzije da me podsjete. Zbog nedavnog tumbanja kolekcije iz jedne sobe u drugu, trenutno nisam u mogućnosti iskopati album koji mi se, sudeći po recenziji, svidio tada kada sam ga pisao. No s druge strane, i to je dobro jer ću recenziranju “V Columna” pristupiti puno opuštenije.

Grimlord je poljski bend aktivan od 1993. godine. Sviraju heavy metal sa dosta progresivnih dionica, a na albumu “V Column” progresivnost, tj. kompliciranje (progresivno je pomjeranje granica, ne masturbacija po instrumentu) je preuzela primat.

Odmah ću direktno da niko od nas ne gubi vrijeme: nešto nije u redu sa ovim albumom. Ne znam da li je u pitanju sterilna, loša produkcija koja je oduzela dušu podosta zanimljivim riffovima ili je jednostavno ovaj album loše koncipiran i smrljan, ali činjenica je da nakon tri ili četiri slušanja meni pjesme ne ostaju u glavi. Ostane tu i tamo pokoji riff, ali ne i cijela pjesma. A kamoli da želim da poslušam neku pjesmu ili album opet.

Šteta, ovaj konceptualni album o Drugom svjetskom ratu mogao je biti vrijedan slušanja iznova i iznova, ali previše elemenata se sastavilo na jednom izdanju da bi ono bilo zanimljivo duže od jednog preslušavanja.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Grimlord
Ime izdanja: V Column
Izdavač: Legacy Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.grimlord.eu