Brain Damage

Kad sam čuo da se jedan genijalac imena Frank Henenlotter nije zaustavio samo na serijalu Basket Case (uskoro ćete čitati o tome), bilo mi je izuzetno drago, i jedva sam čekao da pogledam ovaj film. Nisam se pokajao.

Priča prati Briana, običnog mladića koji jednu noć zaspe i probudi se u krvi. S druge strane zida njegove sobe, stariji bračni par, vrišti, razbija po kući, da bi na kraju pali na pod, i počeli pjeniti iz usta.

Brian otkriva da je postao domaćin simpatičnog malog crvastog parazita koji se odaziva na ime Elmer. Elmer se smije, pjeva, uživa, i povremeno bocne Briana u vrat, obasipajući mu moždanu masu jakom drogom, od koje naš junak jako brzo postaje ovisan. Sve će uraditi za ”dozu”, a Elmer tu vidi svoju šansu – jer ovaj mali gad je vječno gladan toplih ljudskih mozgova…

Obskura počinje. Ovo je apsolutno nenormalan film, sa ubjedljivo presmiješnim i nasilnim scenama. Meni najdarže ubistvo – cura se spušta da Brianu odradi opasan čin felattia na polnom organu, kada umjesto ku… iz šlica izlijeće Elmer, ulazi curi u usta i sisa joj mozak kroz usta…ako možete tu scenu zamisliti, i ako ste već triput dosad nakon čitanja ove rečenice otišli na salijevanje strave, ne žurite, to je tek početak.

U jednom trenutku u filmu se pojavljuje i Van Hentenryck, glavni glumac filma Basket Case, i to u sceni u podzemnoj željeznici, kada sjedi preko puta nadrogiranog Briana nervozno držeći košaru u rukama.

Iako je film opasan trash, mogu reći da ipak nosi jednu poruku, a ta je da je droga loša stvar, i na jedan satiričan način, možda i bliži omladini i furci tog vremena, pokazuje da su opijati loša stvar po ljudsko zdravlje. Ovaj film je obavezan, nalazite ga kako znate i umijete!

P.S. Ako ste pogledali film i upitali se kakav je plakat na zidu Brianovog stana, jer vam izgleda jako poznato, da, u pravu ste ako ste rekli da je to omot kultnog Slayerovog albuma ”Reign in Blood”!

COVER ART:

INFO:

Zemlja porijekla: Amerika
Godina: 1988
Režiser: Frank Henenlotter
Uloge: Rick Hearst, Gordon Macdonald, Jennifer Lowry, Theo Barnes, Lucille Saint-Peter…
Autor teksta: Sharan