Nechochwen – OtO

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Svjedoci smo činjenice da ljubav određene populacije metalaca prema historiji vlastite zemlje i/ili naroda koji živi/e u njoj u dosta slučajeva ukoliko se očitava kroz muziku može otići u potpuno krivom smjeru. Najbolji (a u isto vrijeme i najgluplji) primjer toga su raznorazni “paganski” black metal bendovi koji kriju svoje anti-semitske i nacionalističke stavove, te infantilnu mržnju ispoljavaju kroz muziku. Nažalost, historijski najrazdrndaniji prostori poput ovoga što se olakotno naziva Istočnom Evropom puni su takvih loših primjera.

No kako takvim propalitetima dosad nismo davali mjesto na ovim stranicama, nećemo ni odsad, već se bacimo na kreativne i zanimljive primjere istraživanja porijekla i historije kroz muziku. Američki duo Nechochwen od ranije je poznat ljubiteljima dobre muzike koji vole pomalo drugačiji pristup metal muziciranju, a sa trećim albumum “OtO” našli su se i na mojoj listi veoma dragih bendova.

Baš kao i kolega iz izdavačke kuće koji stvara pod imenom Blood of The Black Owl, Nechochwen imaju svoj poseban zvuk, zasnovan na klasičnom (pomalo progresivnom) metalu i momentima klasike i folka inspirisanim životima, običajem i nasljedstvom američkih Indijanaca, prastanovnika američkog kontinenta. I u oba navedena slučaja, ova ideja unikatnog pristupa analiziranju zaostavštine Indijanaca nije slijepo niti ružno trendovsko razbacivanje, već razrađen, emotivan, jednom rječju: predivan hommage starom američkom narodu.

“OtO” se može posmatrati kao dvodijelni album; prvi dio albuma predstavljaju kompozicije koje su mahom akustične, ambijentalne, atmosferične do kosti, ritualne skladbe koje mogu bez problema poslužiti za meditaciju, dok je drugi dio albuma metalski, sa muzikom koja i dalje zadržava elemente prvog dijela, ali dodaje distorziju i grublje vokale, umjereno i sa stilom.

“OtO” predstavlja spiritualno putovanje, album koji ste tražili ukoliko je vaša potraga zapravo bijeg od mema i truleži današnje neoriginalne metal scene. Ili jednostavno želite nešto novo, nešto snažno, nešto s čim se možete poistovjetiti i bez kože, lanaca i duge kose. Nešto sasvim prirodno.

Pročitaj i ovo:  "Lower Form Resistance" benda Dissimulator: Magična SF sonična vožnja

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Nechochwen
Ime izdanja: OtO
Izdavač: Bindrune Recordings
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://nechochwen.com/ 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content