Year of The Goat – Angels’ Necropolis

Vrijeme je dokazalo da su neki od najboljih rock’n’roll albuma svih vremena inspirisani sa jednom od dvije stvari: ili konzumiranjem narkotika ili đavolom. Švedski Year of The Goat spada u potonju skupinu, a “Angels’ Necroplis” predstavlja jedno od najboljih debitantskih ostvarenja prošle godine.

Ovaj album je apsolutno odavanje počasti Luciferu, individualizmu i slobodi, odavanje počasti zasnovano na osnovama trenutnog hiper-popularnog revivala okultnog zvuka sedamdesetih godina, ali začkoljica je u kompletnom paketu: “Angels’ Necropolis” ne može djelovati i imati istu jačinu na slušatelja ako se raskomada na singlove ili se sluša polovično: ovo izdanje je puno više oda, vrsta crnog gospela, a puno manje puko muzičko izdanje zasnovana na trenutno popularnoj tematici u svijetu rock’n’rolla. Ovo je mač sa dvije oštrice: ukoliko vam se tematika veličanja Lučonoše ne sviđa, teško da će vam i album sjesti, ali ako nemate problem sa kročenjem stazama kojima svi ne smiju kročiti, ovo audio iskustvo će vam uveliko djelovati iskrenije i potentnije od bilo čega što su dosad snimili i The Devil’s Blood i Ghost koji se danas smatraju vrhuncem u ovom žanru.

Sa svojim osam numera koje koketiraju sa žanrovima okultnog rocka, heavy metala, pa čak i sa određenim pop-rock momentima koji su krajnje ukusno upakovani, ovaj album je istinski zanimljivo, ali i mračno putovanje. Gitarske melodije stvaraju određenu mrežu koja slušatelja upetljava, te je meditacija (bilo religijska ili čisto opuštanja radi) uz ovaj album i više nego poželjna. Pomislite na najbolje momente Covena i Pentagrama i dobit ćete Year of The Goat.

“Angels’ Necroplis” predstavlja još jedno fantstično izdanje Van Recordsa, a Year of The Goat je stao rame uz rame sa Castleom, još jednim meni omiljenim bendom sa Vanove liste. Koga briga za trendseterski i razvikani raspad The Devil’s Blooda koji su to oglasili skoro pa u maniru žute štampe? Mene sigurno ne, ovo je godina Jarca!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Year of The Goat
Ime izdanja: Angels’ Necroplis
Izdavač: Van Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.yearofthegoat.se