BANE – The Acausal Fire

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Novosadski bend BANE bio je predmet mog oduševljenja kada sam prije dvije godine (ima li tom dvije godine?) čuo i recenzirao njihov debitantski uradak “Chaos, Darkness & Emptiness”. Ta kombinacija death i black zvuka sa nekom muzičkom osnovom koju bih ja nalakše okarakterisao kao zlu poprilično je BANE izdvojila iz mase sličnih bendova. Mogu reći da sam, uprkos konstantnom umoru i zasićenju metal zvukom poprilično željno isčekivao “The Acausal Fire”.

I ovog novembra, album je napokon ugledao tamu noći u izdanju američke izdavačke kuće Abyss Records. Priča se generalno nastavlja; ako ste imali priliku poslušati prvi album benda, onda znate šta možete očekivati. Ako niste, onda je vrijeme da vas zainteresujem: švedskim zvukom potkovana kombinacija black i death metala sa tmurnom, morbidnom, generalno gadnom atmosferom. Muzika je onakva kakvi su tekstovi; nema tu ničega pozitivnog, samo bol i patnja, ali kako su to jake i veoma ljudske emocije, vjerujem da će mnogi pronaći barem na sekundu sebe u tekstovima, ali i poruke tekstova u sebi. Ne znam zašto, ali kad slušam BANE, bilo ovaj ili prvi album, pred očima su mi pejzaži iz Barkerovog “Hellbound Hearta”.

I na ovom albumu BANE je briljatno izaranžirao sve, od prve do posljednje numere, pa smjene haotičnih brzina i sporih, prelijepih dijelova su potpuno prirodne, a same tranzicije nisu grdne barikade na cesti koje vam kvare užitak slušanja. Sve je glatko, tečno, jednostavno odlično skladano.

Produkcijski, koliko me sjećanje služi, nema previše pomaka od prvog djela, barem što se tiče kvalitativnih svojstava po mom mišljenju, ali moram dodati da mi se bolje dopadao zvuk bubnja na prvom albumu. A možda je i bio ljepši i topliji dan, pa ja bio bolje raspoložen.

Pročitaj i ovo:  Moca i Biznismeni: "Oni kojima je rokenrol život sklanjaju se onim kojima je furka!"

Album vrijedan svake preporuke, ekstremno metal izdanje koje kvalitetom spada u sami vrh svjetske black-death scene. Razlog više da Branislav Panić, otac i majka BANEa nastavi raditi i pronađe novu postavu BANEa u dalekoj Kanadi.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: BANE
Ime izdanja: The Acausal Fire
Izdavač: Abyss Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://baneband.com/

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

1 komentar

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content