Burning Point – The Ignitor

Finski Burning Point korijene vuče iz 1997. godine kada su nosili ime Planet Caravan. Nakon demo izdanja iz 1999. godine, bend mijenja ime u Burning Point. Burning Point je, bez obzira jeste li vi čuli za ovaj bend ili ne, vrijedno radio, prošao sito i rešeto problema sa svojom bivšom izdavačkom kućom, pronašao novu, a “The Ignitor” je njihovo peto studijsko izdanje.

U press materijalima za ovaj album stoji da bend svira melodični power metal što je možda najlakše i prihvatiti s obzirom da dosta komercijalnog finskog metala vuče u tu ladicu, ali ja se baš i ne bih složio. Jasno, ima tu i powera i melodije, ali osnova je dobar heavy metal koji voza, goni naprijed. Znate, postoje bendovi koje slušate i dobri su, tjeraju vas na benganje ili pjevanje. S druge strane imate bendove koji voze, čiji albumi su idealni za visoku brzinu i vožnje po autoputu, ili adrenalinsko spuštanje biciklom niz strmu planinu. To je ovaj album.

No postoji jedan generalni problem ovog albuma, a ja nemam želju da se furam da se pametan, već ću karakterisanje činjenice kao problem pripisati svojoj ličnoj preferenci. Glas vokala i gitariste Petea Ahonena mi JEDNOSTAVNO NE SJEDA na ovu muziku. Čovjek izvlači i pjeva veoma visoko, ali to nije ono što meni odgovara – smatram da za ovu vrstu vožnje je potreban prijeteći, režeći vokal.

Ako tražite adrenalinski jak album kakav je svojevremeno bio soundtrack Unreal Tournamenta ’99, čujte “The Ignitor”. I nadam se da će  vam Peteov vokal sjesti bolje nego meni.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Burning Point
Ime izdanja: The Ignitor
Izdavač: Scarlet Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://burningpointmetal.com/