Ad Patres – Scorn Aesthetics

Svako malo nam Francuska lansira novi bend death metal usmjerenja. Ako bacite pogled na arhivu ISK Webzinea, primjetit ćete da smo dosad i pisali o mnogim francuskim bendovima, ali većina njih se kretala u domeni death metala, malo na stranu melodičnog i pomiješanog sa black metalom, malo na stranu brutalnog.

Ad Patres novo je ime francuskog death metala. Novo, uslovno govoreći, jer bend postoji od 2008. godine i čine ga veterani francuske metal scene (bubnjar Alsvid nema sa kim nije svirao), a tek 2012. godine stigao nam je ovaj debitantski uradak.

Nakon atmosferičnog intra, kreće krkljanje koje traje nekih pola sata i iako je bend okarakterisan kao tehnički brutalni death metal, ovo je meni… slušljivo? Ludim li? Ne, zapravo se radi o jako dobrom balansu između riffanja i tehnike, što pomaže da razlikujete pjesmu od pjesme; neke su melodičnije i slušljivije, dok su druge samo za tvrdokorne ljubitelje žanra.

Privlačnosti ovog albuma pomaže i činjenica da je produkcija sjajna; očigledno je producent žestoki kritičar sintetičkog, besmislenog death metala, pa se odlučio za drugačiji pristup koji zaista pali; sve je na svom mjestu, a ipak album ne nosi onaj kretenski val preproduciranosti koja mene lično danas i tjera od metala.

Ad Patresov debi album najviše će poenta pokupiti kod ljubitelja ovog zvuka, ali i ja ću za zavrtiti bez problema jer nije glupbesmislen, te jednostavno ne škodi ušima, čak ni kad je na repeatu.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ad Patres
Ime izdanja: Scorn Aesthetics
Izdavač: Kaotoxin Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: https://www.facebook.com/adpatres