Abstracter – Tomb of Feathers

Oaklandska četvorka Abstracter pozitivno je ovogodišnje iznenađenje. Zamislite bend koji se kreće linijom koju tvore linije Swansa, Amebixa i Killing Jokea, ali i EyeHateGoda, Disembowlementa, Darkthronea i Bathoryija i tu negdje, na kraju te linije čeka vas Abstracter i njihovo debitantsko ostvarenje “Tomb of Feathers”.

“Tomb of Feathers” tvore tri odvojene cjeline koje skoro pa neprimjetno prelaze jedna iz druge. Tako je zapravo cijeli album jedna priča, a to nekim ljudima može  i zasmetati jer nijednu pjesmu ne možemo odvojiti kao cjelinu samu za sebe, te nijedna nema smisla kada se odvoji od druge dvije. Album u potpunosti, kao i radovi bendova koji su ga inspirisali, počiva na atmosferi i težini. Tehnikalije su apsolutno zanemarene, već se stvara post-apokaliptična (ili apokaliptična) priča kakvu je najbolje u osamdsetima furao Amebix gdje sve izgleda mračno, ali zapravo se na kraju trake krije nada.

Produkcijski, teško da iko ko se hvali poznavanjem i ljubavi ka analognom zvuku može išta prigovoriti “Tomb of Feathers”. Album je u potpunosti snimljen na 1-2-3, dakle uživo i bez ikakvog korištenja digitalne opreme. Sve je zabilježeno na trakama, audio inžinjer Josh Garcia koji je radio sa bendovima Depeche Mode, Dwarves i Melvins obavio je snimanje, produkciju albuma obavio je Greg Wilkinson iz Earhammer Studiosa, a finalni pečat na zvuk stavio je svojim masteringom James Plotkin, čovjek koji je potpisao neke od najboljih radova bendova kao što su Khanate, Sunn i Isis.

Težak, melanholičan, atmosferičan, od crusta na doom i black metal, sludge, pa čak i u duboke vode psihodelije, “Tomb of Feathers”, sonična težina od četrdeset minuta je apsolutna preporuka!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Abstracter
Ime izdanja: Tomb of Feathers
Izdavač: The Path Less Traveled Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://abstracter.bandcamp.com/