Blaze of Perdition – The Hierophant

Ne sjećam se kada mi je posljednji put pod ruke došao black metal uradak, ali u zadnjoj toni promotivnih diskova zadesilo se nekoliko black metal albuma koje lagano preslušavam, pa ću o njima pisati kada dođe  vrijeme za pisanje.

Prvi od black metal noviteta na ISK Webzineu je drugi album poljskog black metal benda Blaze of Perdition koji je nekada svirao i pod imenom Perdition. Po tekstovima razbacanim po bespućima interneta i promotivnom tekstu koji je došao uz album, ovo je bio jedan od najisčekivanijih ne samo black metal, već i metal albuma 2011. godine u Poljskoj.

Nakon više preslušavanja devet pjesama koje se nalaze na albumu “The Hierophant” sasvim je i jasno zašto. Album otvara istoimena pjesma koja savršeno uvodi u svijet Blaze of Perditiona. Njihova vizija black metala možda neće odgovarati pristalicama starog pristupa jer radi se o produkcijski jačem izdanju u smislu modernosti. Najveći naglasak u pjesmi stavljen je na agresivnost i melodičnost albuma, a ne atmosferu, tako da će se tu redovno lomiti koplja. Iako se album reklamira i po činjenici da su u bendu dva vokala, velike razlike između glasovnih mogućnosti vokala D. i Ashgana baš i nema, barem meni. Pjesme su na većini albuma u punoj brzini, te bih ja primjetio da bi bilo bolje da su unijeli i malo razlike u ritm i brzini kao što je to učinjeno na pjesmi “Gospel of The Serpent’s Kin” koja je jedna od najsvjetlijih tačaka albuma, a mene je podsjetila na meni jedan od najdražih black metal bendova, nikad prežaljenu KRV.

Nikad nisam želio pametovati u vezi albuma čiji žanrovi mi nisu primarni izbor u životu. Zato vas ostavljam sa nekoliko činjenica: Blaze of Perdition kaže da će ovaj album sjajno sjesti ljubiteljima bendova kakvi su Watain, Emperor i Dissection (primjetio sam neke dodirne tačke sa Emperorom, ostale bendove i nisam pretjerano slušao). Produkciju albuma je radio Tore Stjerna koji je radio sa bendovima Watain i Funeral Mist, a produkcija je kao što sam već i naglasio modernija, ali ne i sterilna, lišena audio mraka. Vizuelno, Blaze of Perdition stvorio je album kojeg je grijeh posjedovati u ilegalnoj mp3 varijanti jer je veliki trud uložen u booklet od dvadeset stranica, dizajn i fotografije benda.

Ako volite melodičan, ali i agresivan black metal čija je tematika okultizam sa posebnim naglaskom na filozofiju Satanizma, “The Hierophant” je sasvim solidno izdanje na koje bi trebali obratiti pažnju.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Blaze of Perdition
Ime izdanja: The Hierophant
Izdavač: Pagan Records
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.facebook.com/blazeofperdition