Monsterworks – Man::Instincts

Mislio sam da neću nikad saznati za bend koji snima više cjelovečernjih izdanja za manje godina od Suicidal Angelsa: četiri albuma za pet godina predstavljaju sasvim nevjerovatan naboj kreativnosti s obzirom koliko turneja ovaj bend radi svake godine. Sve dok nisam čuo za Monsterworks.

Ovi Novozelanđani sa adresom prebivališta u Engleskoj očigledno jedu amfetamine za doručak jer su u jedanaest godina nabrali sedam studijskih izdanja, a EP čiju recenziju trenutno čitate je zapravo najava novog, osmog izdanja. Možda procentualno Anđeli vode, ali skontajte opet  – Novi Zeland, jedanaest godina, sedam albuma!

Novi EP je moj prvi susret sa bendom iz zemlje Braindeada i Bad Tastea, a na njemu se nalaze tri pjesme koje su, malo je reći odlične. Krenimo od vokala… možda ćete biti zabezeknuti činjenicom da je jedan vokal u igri kada je u pitanju Monsterworks, ali ono što čujete je fantastična mješavina painkillerovskog Halforda, heartworkskog Walkera, visokog King Diamonda, kao i standardizovanog clean dopjevavanja. Ostavljam vama na čast da otkrijete šta vi čujete u tom dijelu ovog EP-ja.

Muzički, tri pjesme zadaju opasnu glavobolju svim ljubiteljima žanrova i katalogizacije, tako da se široki spektar utjecaja kreće u domenima thrasha, heavyija, blacka, rock’n’rolla, svega pomalo, ali PAMETNO ukomponovanog!

Bezveze je i izlišno dalje trubiti o tri pjesme jer mi se jednostavno ne da ponavljati. Ako je ovo Monsterworks i na prijašnjih sedam albuma, ovaj bend je ni više ni manje nego ogromno i nepravedno skriveno iznenađenje ove zadnje dekade metala. Ove tri pjesme su položile. ODLIČAN EP!

A znate li šta je bolje od ove recenzije? Činjenica da je “Man::Instincts” dostupan za besplatan download na http://mortalmusic.bandcamp.com!

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Monsterworks
Ime izdanja: Man::Instincts
Izdavač: Mortal Music
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.facebook.com/monsterworks