Coven – Worship New Gods

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Ako ste se zapitali da li je moguće da ste ljubitelj Covena i neprevaziđene Jinx Dawson, a da niste čuli za ovaj album, možete odmoriti. Vaše poznavanje audio vještičarenja nije dovedeno u pitanje. Coven se doduše isto zove, ali je totalno drugačije furke, a ako je suditi po njihovoj Facebook stranici, novo ime benda je Coven 13.

No zašto je onda ovaj album izdat pod imenom Coven? Riječ je zapravo o prvom oficijelnom (ne računamo bootlege) CD reizdanju debi albuma ove detroitske skupine. Album je originalno izašao na vinilu 1987. godine, početkom devedesetih izdali su i demo “Ragnarok”, a tada su nestali na dvadeset godine da bi se u originalnoj postavi okupili 2011. godine.

“Worship New Gods” je zaista dragulj heavy metala / dooma osamdesetih, ali i kao takav ima neke mane preko kojih jednostavno nisam mogao preći. Ista izdavačka kuća je također izdala i EP Pagan Altara koji je također star, čak i stariji, ali taj isti Pagan Altar i danas zvuči fantastično, dok Coven… pa, ne bih da blatim bend jer sam svjestan da je ovo kvalitetna muzika, ali meni jednostavno nisu legli. Iako je sve na mjestu, nemaju atmosferu koja bi me vratila na rundu ponovnog slušanja.

Album zvuči kao pošteno odsviran i smišljen heavy metal projekt sa doom metal karakteristikama i najviše vuče iz ova dva žanra, iako ima i nekoliko rockerskih finti. Međutim, pjesme mi djeluju kao apsolutno povezana masa bez glave i repa, te nijedna ne iskače kako bi me zabavila i natjerala da kažem opa! Možda najbolja kompozicija je predzadnja “Threshold of The New” koja zvuči kao preteča, odnosno direktan heavy metal odgovor na horror punk kakav sviraju Misfitsi, počevši od vokala, pa sve do muzike. Ta je definitivno pokazala zube, ostalo…

Pročitaj i ovo:  Eternal Flame Fest intervju: Cornix

Ocjena? Ako ste heavy metal fanatik iz osamdesetih koji je odrastao na ovom zvuku ili ako ste pozerski klinac koji fura osamdesete bez ikakve osnove, vjerujem da ćete se savršeno zabaviti uz štovanje novih bogova. Ali ako bacite uho na bendove osamdesetih, kao i njihova reizdanja u dvijehiljaditim, shvatit ćete da ima mnogo, mnogo, mnoooogooo kvalitetnijih bendova.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Coven
Ime izdanja: Worship New Gods
Izdavač: Shadow Kingdom Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: http://www.facebook.com/coventhirteen

 

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content