Sedam dana do Summer Metal Festa!

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Sve smo bliži prvom izdanju prvog bh metal festivala Summer Metal Fest 2012 koji će se održati devetog i desetog jula na dvije lokacije u Sarajevu – prvi dan u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, a drugi u klubu Cinemas (bivša Sloga).

Karte po super-povoljnim cijenama u pretprodaji su još četiri dana!

Karte su puštene u pretprodaju u Sarajevu u Korner pubu po pretprodajnim cijenama od 36 BAM za dvodnevnu, te 30 BAM (prvi dan) i 12 BAM (drugi dan) za dnevne karte. Bitno je napomenuti da su dvodnevne ulaznice limitirane na 200 komada i da se na ulazu mijenjaju za narukvicu koja vrijedi oba dana festivala. Pretprodaja traje do šestog jula (6.7.), a nakon toga u prodaji će biti dostupne samo dnevne karte po cijenama od 35 BAM za prvi dan i 15 BAM za drugi dan.

Važno je napomenuti da svi posjetitelji koji nemaju priliku kartu nabaviti u pretprodaji u Sarajevu, svoje karte mogu rezervisati na e-mail summermetalfest@gmail.com, gdje će poslati svoje ime i prezime, grad i kontakt telefon. E-mailom se mogu rezervisati maksimalno dvije ulaznice po osobi. 

http://www.youtube.com/watch?v=qtWq4k4AhgQ

Više informacija o bendovima:

Festival će devetog jula svojim nastupom otvoriti sarajevska alternativna / metalcore grupa Aesthetic Empathy. Sarajevsko – novotravnička šestorka osnovana je u drugačijoj postavi 2001. godine, a konačna definicija benda desila se 2010. završetkom snimanja debi albuma “Definement” koji će svjetlo dana ugledati kada se pronađe odgovarajuća izdavačka kuća, kako kažu članovi benda. Osvajači trećeg mjesta na četvrtom izdanju Jelen Demofesta u Banjoj Luci zasigurno će svojim nastupom na Summer Metal Festu oduševiti sve ljubitelje modernijeg i eksperimentalnijeg metal zvuka.

Devetog jula će nastupiti i Inciter, zagrebački thrash metal bend sa dvanaest godina postojanja ispod pojasa. Pri pomenu imena ovog benda, većina pozavatelja scene se upita kako to da ovaj bend još nije potpisao ugovor sa nekom od svjetskih, renomiranih izdavačkih kuća jer Inciter predstavlja pravu bombu koja je eksplodirala i na dva studijska izdanja, “Burned out Cells” i “Salvation“. 2011. godine Inciter je objavio i DVD izdanje “Incite This Live” kojim su zapečatili svoje ime u knjizi jednog od najimpresivnijih nezavisnih bendova regiona.

Pioniri grčkog thrash metala. Zvuk direktno pod utjecajem velikana kakvi su Kreator i Exodus. Četiri studijska albuma u pet godina i konstantne evropske turneje sa velikanima thrash metala – sve navedeno je odlika sjajnog grčkog benda Suicidal Angels koji se vraća u Sarajevo nakon nastupa održanog u klubu Sloga gdje su podržali američke thrashere Death Angel. Nemilosrdnim thrash metal napadom grčki metalci predstavit će nam novo studijsko ostvarenje “Bloodbath” koje je osvojilo srca i uši kritičara i metal publike, te dokazati zašto su jedan od najboljih mladih evropskih thrash metal bendova!

Prvu noć ljetnog metal festivala zatvorit će jedan od najlegendarnijih thrash metal bendova svih vremena: EXODUS stiže u Sarajevo! Jedan od najznačanijih američkih bendova svih vremena, Exodus, osnovan je početkom osamdesetih u San Franciscu, u legendarnoj Bay Arei koja je rasadnik metala iz kojeg su kasnije izrasli i ostali velikani thrasha kao što su Metallica, Death Angel i Testament. Upravo je Kirk Hammett bio član početne postave Exodusa, koju napušta 1983. da bi se pridružio bendu Metallica. Prvi album “Bonded By Blood”, kao i nasljednici “Pleasures of The Flesh” i “Fabolous Disaster” smatraju se neponovljivim klasicima thrash metala. U drugoj polovici osamdesetih godina njihova popularnost bila je na samom vrhuncu, a na obalama Kalifornije nije postojao bend koji se penjao na binu NAKON Exodusa, već su se svi bendovi takmičili u tome da budu podrška Exodusu. Danas, situacija nije znatno drugačija; Exodus i dalje predstavlja savršeno usviranu mašinu i koncertnu atrakciju koja drži vodeća mjesta na najvažnijim svjetskim metal festivalima. Na evropskoj turneji u sklopu koje se dešava i sarajevski koncert u postavi Exodusa naći će mjesto i Rick Hunolt, jedan od najboljih thrash metal gitarista, član Exodusa od 1983. do 2004. godine koji će se vratiti na binu sa Exodusom na ljetnoj turneji 2012. godine !

Nakon devetog jula, ljetni metal festival preselit će se u klub Cinemas Sloga. Drugi dan festivala otvorit će mladi sarajevski bend Orisons in Vain. Možda najpopularniji među mladim sarajevskm metal bendovima, Orisons in Vain je predstavnik nove škole i modernog metal zvuka. Zasad imaju jedno studijsko EP izdanje.

Šidski Putrid Blood prvi put je nastupao u Sarajevu 2012. godine u februaru. Za sve one koji su propustili njihov nastup tada, Putrid Blood se vraća na Summer Metal Fest gdje će nastupiti drugog dana festivala. Sjajan i ubojito brz thrash metal sa dva vokala i prepoznatljiv slayerovski zvuk zasigurno će oduševiti sve prisutne te večeri!

Prvo izdanje ljetnog metal festivala desetog jula zatvorit će francuski Benighted! Benighted je osnovan 1998. godine u gradu Saint-Étienne u Francuskoj. Na samim počecima počeli su osvajati lokalnu scenu svojom kombinacijom death metal i grindcore elemenata i dvije godine nakon osnivanja snimili su debitantski album “Benighted”. Prvi album je oduševio slušalačku i novinarsku publiku, drugi album nazvan “Psychose” je i skeptike koji nisu vjerovali u Benighted uvjerio da je u pitanju kvalitetan bend, a treći album “Insane Cephalic Production” lansirao je bend na sami vrh evropskog ekstremnog metala. Pozivi na bine festivala kao što je francuski Hellfest i sviranje sa starijim i mlađim velikanima death metal scene kao što Morbid Angel i Dying Fetus pomoglo im je da steknu još širi krug obožavatelja, te da se Benightedov zvuk počne poimati kao dragulj francuske metal scene.

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content