Diablo Swing Orchestra – Pandora’s Piñata

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Nije Pandorina kutija, ali jeste pinjata. U oba slučaja, ne znate šta je unutra dok je ne otvorite. Upravo takav je i ovaj, treći album švedskog benda Diablo Swing Orchestra. Metal volite, a volite li jazz? Swing? Latino zvuk? Operu? Volite li iznenađenja?

Pjesma koja uvodi u čitavu priču albuma “Pandora’s Piñata” je “Voodoo Mon Amour” koja je ujedno i singl sa ovog izdanja. Big bang, što bi rekli, a to je upravo ono što i vuče slušaoca na dalje slušanje. Počinje udarcima bubnja, svirkom horne i crunchy riffom, nakon koga dominantni postaju truba i trombon, a tu upada i vokal Annlounce Loeglund koji je u ulozi vodećeg tokom sledećih pjesama. Ritmično i melodično, a takav je veći dio ostatka albuma. Slijede samba momenti, slijedi “Guerilla Laments” koja zajedno sa sljedbenikom “Kevlar Sweethearts” donosi zvuke starog Zapada i zvuke Meksika. Violončelo u instrumentalnoj “How to Organize Lynch Mob” stvara onu gypsy atmosferu i odličnu uvertiru za swingersku “Black Box Messiah”.

Diablo Swing Orchestra ponekad unese više metal elemenata, kao što je to slučaj sa “Exit Strategy of Wrecking Ball” gdje ulogu glavnog vokala preuzima Daniel Håkansson. Metal zvuk se najviše može čuti na početku pjesme koja kasnije prelazi u melodičnu baladu u čijim se dijelovima posebno ističu violine i pred kraj kada sa povećavanjem intenziteta bubnjeva clean vokal prelazi na harsh, tek na nekoliko trenutaka. Ovo je ujedno i jedina pjesma na albumu bez ženskog vokala. Nakon ove slijedi jedno klasično djelo, nešto nalik ariji. “Aurora” je pjesma u kojoj Annlouce pokazuje svoje operske sposobnosti, začinjena latino zvucima u pozadini i violončelima koji opet prave gypsy atmosferu.

Da je “Pandora’s Piñata” zapravo paleta najrazličitijih muzičkih žanrova svjedoči i “Mass Rapture”. Ona donosi zvuke Srednjeg Istoka, interesantnu fuziju vokala Daniela i soprana Annlounce, kao i rad violončela i horne. Swing zvuk se dalje nastavlja i kroz “Honey Trap Aftermath”. Pjesma je takva da ako su vam se svidjele one koje ste do sada preslušali – i ova će (s tim što moram pažnju skrenuti na funk dionice basa koje se provlače cijelom kompozicijom i muški a capella hor koji završava pjesmu). Po meni, hajlajt albuma je “Of Kali Ma Calibre”. Uvijek sam bila ljubiteljica dinamičnih operskih vokala pomiješanih sa distorziranim riffovima, valjda mi je zbog toga ova pjesma i najviše ostala urezana u sjećanju. Distorzirani riffovi praćeni hornama, ženski operski vokal, slayerovske gitarske dionice i bubnjevi prećeni segmentima violončela.

Pročitaj i ovo:  Izvještaj: To Be Punk 2023, prva noć

To je to. Dosta raznoliko, uzimajući u obzir i neki dub-step zvuk kojim se završava  pjesma “Justice For Saint Mary”, a time i čitav album.

Svaka pjesma je jedinstvena na svoj način. Zvuk albuma “Pandora’s Piñata” je nemoguće kategorizovati u jedan žanr. Tu je ponešto za svakoga. Što vam je širi muzički ukus i veća tolerancija prema različitim muzičkim žanrovima, utoliko više ćete izvući iz ovoga albuma.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Diablo Swing Orchestra
Ime izdanja:
Izdavač: Candlelight Records
Godina izdanja: 2012
Website benda: www.diabloswing.com

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content