Mucopus – Undimensional

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Na festivalu Krhanice Open Air koji sam posjetio sa bendom Flatline 2007. godine vokal benda Fleshless Vladimir držao je distro sa mnogim naslovima, a mene je usput počastio sa tada najnovijim izdanjem njegovog labela Nice To Eat You Records. U pitanju je drugi album benda Mucopus čiju recenziju upravo čitate.

Mucopus je američki brutal death grind bend na čijem je čelu vokal legendarnog Skinlessa Jason Keyser. Ako ste jedan od onih koji na riječi brutal death pobjegnete od CD-a kao ja, zamolio bi Vas da ne bježite odmah, nego da nabavite album, a tek onda kažete šta mislite o njemu.

Istina, osnova ovog albuma je brutalni death metal sa uletima grinda i hrpom breakdowna koji su jako dobro određeni – ne volim one usporene, nenormalno duboke breakdowne koji smore nakon nekog vremena. Ipak, DEFINITIVNO PRELUDE bas dionice i uleti nekog muzičkog ludila ovaj album vade iz gomile neinspirativnog death metal smeća iz brutal sfere. Meni su legli i Jasonovi vokali na koje su se mnogi ljudi širom net metal zajednice žalili – svi vole njegove growl vokale, ali scream ne odgovara svima. S druge strane, meni se njegovi screamovi izuzetno dopadaju – nisu čisti i previsoki, prljavština izvire iz njih – zamislite da Lemmy vrišti. Otprilike, tako to prljavo zvuči.

Još jedna stvar koju sam primjetio kod ovog albuma je odlično korištenje audio sampleova iz filmova/serija/čega već. Kratki, slatki i integrisani u muziku. Posebno mi je osmijeh na lice izvukao zadnji sample kojim završava album, a koji će dobro uzdrmati one koji muziku slušaju preglasno, a ne znaju par činjenica medicinske prirode o zvonjenju u ušima…ali što kaže ženski glas: enjoy it while it lasts. :)

Pročitaj i ovo:  Lidské Zdroje i Blank Out u AG-u: Svi smo mi Jugoslavija

Reći da je Mucopus nešto novo/drugačije/nevjerovatno, bila bi notorna laž, ali reći i da su jednaki kao i 4839843 drugih brutal death/grind bendova bi stvarno bila pored laži i uvreda. Poprilično inovativnim muzičkim aranžmanima, Mucopusu se smiješi fina karijera – samo da Jasona i kompaniju matični bendovi i projekti druge vrste ne raznesu.

Joj, ovo sam zaboravio…cover je krajnje besmislena photoshop govnarija, blju, ali ona stara kaže – ne sudi poklon po omotu.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Mucopus
Ime izdanja: Undimensional
Izdavač: Nice To Eat You Records
Godina izdanja: 2007
Website benda: http://www.myspace.com/mucopus

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content