Rubufaso Mukufo / Opitz – Split

Ne znam da li se neko još uvijek sjeća one divne noći u 2005. godini kada su u AG-u nastupili Česi Cerebral Turbulency? Za mnoge (u koje se ubrajam i ja) to je bio prvi grindcore koncert u životu. Od tog momenta sam doživotno navučen na grindcore! Nažalost, istina je sljedeća: Cerebral Turbulency od novembra 2008 godine više neće postojati. U junu će izdati svoj zadnji album ”Segregation to Zero” i to će biti kraj jednog grindcore ludila. Ipak, kroz Rubufaso Mukufo koji čine sadašnji i bivši članovi CT-a nastavlja se manijakalnost koja je započete u Ostravi sa CT-om.

Upravo je Rubufaso Mukufo, allgrind bend iz Ostrave jedan od učesnika na ovom splitu. I drugi bend, Opitz, sastavljen je od članova jednog češkog benda koji se zove Contrastic.

Kako opisati ovo iskustvo? Možda je najjednostavnije ovako – back to grindcore! Onaj izvorni grindcore kojeg smo svi voljeli i i dalje volimo, dodatno je pojačan basovima koji melju te užasno teškom produkcijom, sve je onako ”zaobljeno” fino, te isproducirano savršeno kako se niko ne bi žalio na tehničko lice ovog djela. Rubufaso kroz 13 pjesama prži od početka do kraja bez stajanja, bez breakova, bez ikakve momenata odmora, njihova strana splita ima dovoljno screamova, growlova i svinjskih vokala za sviju, a ja bi rekao i onaj ”Germ of Error” stav – bez intra, intermezza i outra, samo grindcore 300 na sat!

Opitz pored grindcore dijelova donosi i podosta hardcore utjecaja, ali i death metal vokala, tako da sve to zvuči malo modernije.

Tekstovi su na češkom i engleskom, ali vjerujte, pola ionako nećete razumjeti. Ovo je prime example češkog grindcore ludila. Nabavite ako ste ljubitelj grindcorea, a pogotovo ako vam u grindcorea u većini slučajeva smeta produkcija, na ovo izdanje se nećete moći požaliti.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Rubufaso Mukufo / Opitz
Ime izdanja: SPLIT
Izdavač: Kharaanus Productions
Godina izdanja: 2007
Website benda: www.myspace.com/rubufasomukufo & www.myspace.com/opitz1