blessthefall – His Last Walk

Prva recenzija albuma koju odlučih uraditi za ISK Webzine je upravo recenzija jednog od onih bendova koji su me imidžom i žanrom koji djelimično sviraju konstantno odbijali.
Odlučio sam da pružim priliku relativno poznatoj, mladoj post hardcore (screamo) / metalcore skupini iz Phoenixa .

No, prethodno želim napraviti jedan mali osvrt po pitanju žanra i sortiranja u žanrove.
Ne zovite screamo ili post hardcore metalom, jer taj žanr to nije usprkos dodirnim tačkama.

S druge strane, metalcore je itekako vrsta metala (a ne hardcorea) koja je danas previše zastupljena i izlizana postala u navali brojnih bendova i “novih klinaca”,koji su odrastali na raznim nu metal, rap metal, melodic death metal pa i hardcore bendovima.

Album započinje poprilično očekivano za bendove ovakve žanrovske orijentacije, pjesmom “A Message To The Unknown”. Blago iritantan uvod u pjesmu prelazi na breakdowne, izmjene “cookie monster” vokala i plačljivog emo cleana uz pokoji poprilično dobar gitarski ulet koji pokazuje da ovi klinci imaju kakvu-takvu tehničku potkrijepljenost…

Nakon početne generičnosti, druga pjesma “Guys Like You Make Us Look Bad” upada kao luda sa strašno dobrim početnim riff-breakdownom, nastavlja standardno sa izmjenama vokala, no ovaj put se vokal savršeno uklapa uz pozadinsku muziku. Aranžman pjesme je sjajan, proleti u sekundi i dok uživaš u ljepoti akustičnog dijela, već iduće sekunde te razbudi prijelaz na refren i tlačenje-breakdown (kako deathcore- breakdowne volim karakterisati). Pjesma strašno dobra.

Treća pjesma, “Higinia”, ima jako zanimljiv uvod, no veoma brzo se i ona pretvara u standardnu screamo pjesmu, iako ne odbija. Ista stvar je i sa “Could Tell A Love”, koja jedino zanimljivo u sebi sadrži u strašno dobrom breakdownu na kojem je i pjevač, Jared Warth, odradio jako dobar posao.

Iduća pjesma na albumu, “Rise Up”, počinje sa refrenom koji ulazi u uho, dok ostali dijelovi pjesme zvuče samo izlizano, bezlično. A bezličnost sama po sebi se nastavlja na “Times Like These”, u kojoj samo treba obratiti paznju na 02:59, kad vokal na glas udiše, a zvuk koji proizilazi iz toga je gay da ne može biti gore.

Slijedi pjesma “Pray”, ako ne i najlošija na albumu. Počinje nekim apsolutno besmislenim akustičnim dijelom preko kojeg krene “plakanje” pa se kasnije krenu izmijenjivati vokali i svakom sekundom se još više gubi smisao.

“With Eyes Wide Shut” – instrumentalno lijepa (radi se o nekoj “baladici”, koja je meni totalni gitaristički pop, no jako atmosferična i opuštajuća), ali se kvari opasno sa boygroup zavijanjem, kakvo odavno nisam čuo. Najočajniji trenutak je kraj pjesme, ubjedljivo!

Iduća je “Wait for Tomorrow”, koja počinje kako je prethodna završila – popasto.
Melodije na gitarama su začuđujuće dobre u metalcore sferi, ali čim uleti vokal kvari se sva ljepota i pjesma postaje poput svih ostalih, kao i “Black Rose Dying”.

Na red dolazi “His Last Walk”,koja je po meni najbolja pjesma albuma. Vokalno i instrumentalno sjajna, nema emo clean vokala, atmosferične klavijature i zanimljiv guitarwork. Zanimljiva je činjenica i ta što pise da pjesma traje 10:31, od kojih sama pjesma (muzika, jel) traje nepune tri minute, zatim tišina skoro četiri minute da bi odjednom uletilo nešto najdebilnije što sam ikada čuo. Ne znam kako da opišem to sve. Zezancija među članovima benda, acapella pjevanje uz pljeskanje i tapkanje, novi napadi gayizma, ali prebrutalnog ovaj put (k’o da mi uši nisu dovoljno krvarile od prethodnih deset pjesama tlačenja).

Posljednja je akustična verzija “Rise Up” koja mi čak i nije loša usprkos pop zvuku.

Sve u svemu, sretan sam što sam konačno završio sa preslušavanjem albuma. Nije moj ukus, ali ima svojih momenata itekako (iako ne mnogo). Muzički je zanimljivo, melodično i slušljivo, ali vokal sve kvari očajno!

Fanovima emo/screamo muzike će se svidjet, a ljubiteljima metalcorea koji je ipak metal, mislim da neće.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: blessthefall
Ime izdanja: His Last Walk
Izdavač: Ferret Music
Godina izdavanja: 2007
Website benda: http://www.myspace.com/blessthefall