Gig Report: Talbot, Harzakc @ Klub AG

KO: Talbot, Harzakc
KAD: 26.10.2011.
GDJE: Klub AG

Ne znam kakvo je mišljenje ostalih članova rock’n’roll zajednice, ali ja sam se definitivno poželio Kluba AG i manjeg prostora za svirke. BHxHC Booking i SMF Promotions su ove godine ostvarili rekordan broj u organizaciji većih svirki za poznatija imena, svirki koje su organizirane u većim prostorima, tako da mi je zafalila intimna atmosfera koju nude mali klubovi kakav je AG.

Talbot, duo iz Estonije, tj. njihov koncert je zapravo bio eksperiment kojim se željelo ispipati bilo članova rock’n’roll komune po pitanju doom/stoner/sludge zvuka. Da li imamo dovoljno zainteresiranih za ovakve bendove? Drugog načina od organizacije koncerta nije bilo, džaba sve Facebook peticije i forumske molbe.

Mnogi su bili zbunjeni imenom podrške na ovom koncertu, pa i samom formom – HARZAKC nije bend, već audio-video duo koji se specijalno okupio za ovu priliku, a čine ga Dado (Centrala Vodova, The Aebyss) i Ajdin aka Vital Echo (Bass-ul-Ulema Sound, ex-ISK, ex-Motherpig), ekipa koju je život odnio i u neke druge vode, ali koja je uvijek bila dio rock’n’roll scene, a poznati su i kao ekstremni ljubitelji doom metal zvuka.

HARZAKC za zagrijavanje duše, srca i ušiju

 

HARZAKC je savršeno zagrijao ekipu video projekcijama i puštanjem hitova doom metal i sludge metal muzike gdje se nije prezalo ići od tradicionalnog pa sve do žestoko eksperimentalnog zvuka.

Nakon prvog bloka HARZAKCove bolesti, na binu se postavljaju instrumenti – bubnjevi, klavijature, dva pojačala i bas gitare, te duo Talbot kojeg čine Jarmo i Magnus izlaze na binu i tu nastaje SAVRŠENSTVO.

Jarmo je Talbot opisao kao sudar šlepera i mamuta u močvari. Mislim da je ovo jedan od konkretnijih opisa zvuka benda Talbot, a uživo to izgleda ovako – Jarmo svira bubnjeve i pjeva. Magnus pjeva, svira bas koji je provučen kroz više različitih ručno modificiranih pedala, pa na trenutke bas zvuči kao gitara, kao bas, kao pas koji reži i svakog trenutka će vas ujesti. Magnus također svira i klavijature – ne samo prstima, već i svojim basom, a često zalijepi tipke izolir trakom kako bi ton ostao dug, ujednačen i konstantan.

Opisati Talbot je zaista teško iskustvo – uzmite mješavinu doom momenata, sludge momenata, noise momenata, ubacite trenutke brzine sa trenucima sporine i sve to sazidano u zid buke i dobit ćete Talbot. Recimo da su konceptualno bliski bendu OM koji je također duo, ali po mom mišljenju (iako OM nisam slušao uživo), Talbot je glasniji, opasniji i samim tim, meni draži.

Talbot

 

Odsvirane su sve pjesme sa albuma “EOS” iz 2010. godine kojeg možete besplatno preuzeti na Talbotovoj oficijelnoj stranici, a posjetioci su bend dvaput vraćali na binu što po riječima benda se dosad nije desilo u njihovoj karijeri. Bilo bi i treće vraćanje da se wah-wah pedala nije pokvarila.

Sjajan, zanimljiv i nadasve eksperimentalan bend zadobio je pažnju posjetilaca koncerta, a ekipi koja organizuje dešavanja dao nadu da će i naredna dešavanja sličnog tona biti solidno posjećena kao i ovo.