Asesino – Cristo Satanico

Svi znamo za Brujeriu. Neki vole taj bend, neki ne. Ja spadam u ove prve. Brujeria me oduševila prije nekoliko godina totalno novim (barem novim za mene u to vrijeme) elementima u death metalu – pjevanje na španskom, o vračanju, satanizmu, narko-mafiji. Image, ma koliko neki ne htjeli priznati je jako važan dio benda, a priča o narko-mafiji sa druge strane zakona koja se odaziva na ime Brujeria (španski za vještičarenje) privukao je mnoge, barem iz znatiželje.

Asesino, gitarista Brujerie, jedan od 13 članova benda, u rodnom listu upisan kao Dino Cazares, jedan od osovina Fear Factoryija do 2002. godine je svoj lični projekt nazvao po svom nadimku – Asesino, što na španskom znači ubojica.

Za razliku od Brujerie, benda čija je muzika u sebi imala i elemente sporine i breakdowna, tj.  varijacije na temu hardcore dijelova, Asesino je up tempo deathgrind bend, koji jednostavno iz pjesme u pjesmu nosi sa rokanjem. Novi album, čiju recenziju čitate, Cristo Satanico, ne razlikuje se od prvog albuma benda, objavljenog davne 2002. godine, Corridos de Muerte. Još uvijek su to ultrabrze pjesme ispjevane na španskom jeziku sa temama nasilja, političkih problema i satanizma. Ono što je stvarno odlično na ovom albumu je sjajna atmosfera koja je postignuta pjevanjem na španskom jeziku, koji je većini metal fanova u zemljama našeg regiona jedan egzotičan jezik (to što ste gledali Marisol, to je druga stvar, ovo je metal webzine).

Vokalne dionice odradio je Maldito X, inače i basista benda Static X. Vokal je čist (produkcijski), ali u isto vrijeme, zbog svoje boje, oštar i brutalan. Produkcija albuma je krajnje ispolirana, bez rupa u zvuku, tako da sve leži na svome mjestu. Ako vam šta znači, gosti na albumu su i Jamey Jasta (Hatebreed), te Andreas Kisser iz Sepulture.

Album preporučujem svima – naravno, oni koji vole Brujeriu i žele da čuju nešto brže u tom fazonu, ovaj album je pun pogodak.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Asesino
Ime albuma: Cristo Satanico
Izdavač: Kool Arrow
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.myspace.com/asesino
Recenzent: Sharan