Denial Fiend – Horror Holocaust

Ne znam da li postoji veći ljubitelj benda Denial Fiend od mene na području Bosne i Hercegovine. Njihov death metal debi album “They Rise” nikad nije recenziran na ovim stranicama iz jednog prostog razloga, a to je što sam bio previše zauzet slušanjem i uživanjem u tom albumu da napišem i jednu jedinu riječ o istome. Njihov death metal, onaj kojeg ja nazivam pravim death metalom je meni definitivno jedan od najboljih metal izraza u dvadeset i prvom vijeku, a album na kojem su svirali, između ostalih, i Terry Butler (ex-Massacre, Six Feet Under, Obituary…), a koji je otpjevao neprikosnoveni Kam Lee (originalni cookie monster) je obilovao referencama na meni drage horror filmove i muzika je bila tako trash da si je morao voljeti. Kažem vam, jedan od najzabavnijih death metal albuma ikada.

Novi album “Horror Holocaust” je u nastanku četiri godine, puno se o njemu pisalo, ali se suštinski ništa nije objavilo sve do izlaska albuma. Ništa osim loših vijesti. Loše vijesti su bile da je Kam Lee napustio bend, a da se i ostatak postave poprilično promjenio. No nećemo suditi album i kvalitetu istog po imenima članovima. I kada sam dobio priliku da poslušam promotivnu kopiju “Horror Holocausta”, bio sam spreman na sve ili ništa. I dobio sam…

Za početak, na vokalima sam dobio Blainea Cooka. Ako vam ime Blaine Cook ne predstavlja ništa, možda će vam ime njegovog benda The Accused nešto značiti. Ako vam ni to ništa ne znači, onda ne znam šta čekate. Svi ljubitelji Marthe Splatterhead znaju da je Blaine Cook zaista specifičan vokal čije vokalne dionice ili volite ili mrzite. Nema zlatne sredine. Ako odete na internet i pročitate recenzije ovog albuma, vidjet ćete da upravo zbog vokalnih sposobnosti spomenutog album ili maksimalno pljuju ili maksimalno hvale. Blaine Cook kao i na prijašnjih izdanjima sa drugim bendovima (The Accused i Toe Tag), kao i na ovom albumu zvuči kao suludi lik iz crtanog filma, nešto ala Paja Patak ili Patak Dača. Većinu ljudi to maksimalno iritira, ali meni je tako sjelo da je to nenormalno. Upravo ta ludost Blainovog glasa je nešto što se meni savršeno uklopilo u album i iako je Kam Lee i njegov cookie monster glas predstavljao i zauvijek će predstavljati neprevaziđeno savršenstvo (poslušajte pjesmu L.O.D. sa debi albuma posvećenu filmu Evil Dead i shvatite šta mislim kad kažem savršenstvo), Blaine Cook svoj posao obavlja na najbolji mogući način i od mene ima peticu.

No, moja zamjerka, za razliku od ostalih recenzenata ne ide na vokale, već na muziku. Muzika je i dalje midtempo death metal sa dosta suludih, vrtoglavih solaža, ali nema više težinu koju je imala na prvom albumu. Na prvom albumu horror je zaista izbijao iz svakog riffa, audio strah se širio preko zvučnika. Ovdje, iako je muzika sasvim solidna, ima smisla, aranžmani su na mjestu, sve mi je nekako plaho površno, nije da sam navikao na bolje u slučaju drugih bendova, ali kada izdaš sjajan debi koji slušam četiri godine i čekam novi album, čekam Denial Fiend. Čekam nastavak Massacrea, nadam se da me shvatate. Ovo je dobro, ali zvuči kao neki totalno drugi bend.

Tekstualno, bend se nije puno odmakao od horror tematike koju su njegovali na prvom albumu, ali su horror reference sa prvog albuma znatno bolje i draže autoru ovog teksta.

Produkcija albuma – sasvim na mjestu. Omot albuma? Za majice i to dugih rukava.

Na samom kraju očekujete da je logično da kažem da li je ovaj album bolji ili lošiji od prvog, ali ja to ipak neću uraditi. Razlog je veoma jasan – ovo su dva različita albuma, na drugom ima i puno više utjecaja hardcore punk / crossover thrasha, dok je prvi masni, gadni death metal. Ljubitelji navedenih žanrova znaju cijeniti oba albuma, ja volim i jedan i drugi. Na svakom postoje stvari koje mi se sviđaju ili ne sviđaju, zato je najbolje ova dva albuma na shuffle i uživati u jednom od najboljih death metal bendova današnjice koji nije tu da slijedi trend, šokira brzinom, brutalnošću ili tehnikom, već da vas zabavi svaki put kad CD uleti u player.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Denial Fiend
Ime izdanja: Horror Holocaust
Izdavač: Ibex Moon Records
Godina izdanja: 2011
Website benda: http://www.facebook.com/denialfiendband