Master – On The Seventh Day God Created…Master

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Mnogo “die hard” ljubitelji i fanovi Death Metala ne znaju ko je Master, a kamoli ko je Paul Speckmann, iako je to čovjek/bend koji već 24 godine radi, operira i djeluje u undergroundu. Prvi put sam čuo za Master preslušavajući jednu staru Death Metal kompilaciju, nekima poznata pod imenim “Death…is just the beginning”. Ta kompilacija je sadržila Master i Black Sabbath obradu “Children of the Grave”. Ova kompilacija i zastupljeni bendovi – Defecation, Benediction, Pungent Stench, Disharmonic Orchestra i mnogi drugi, najbolje pokazuju kvalitet tadašnje Death Metal muzike. A Master predstavlja krunu svega toga.

Prvo što me je zapanjilo na ovom izdanju, je dupla papa bubnja, pa i cijeli bubanj. Bubnjarski rad na On The Seventh Day God Created… Master predstavlja cjelokupnu srž benda Mastera – agresija, žestina, brzina i totalno rasulo. Rad duple pape se može samo opisati kao rad M-60-ke i Sijača smrti; jednostavno ne prestaje ta nevjerovatna brzina, konstantna je i manijakalna. Sav bubnjarski rad je odrađen maksimalno dobro, precizno i smišljeno. Predstavlja jedan napredan vid sviranja bubnjeva za to vrijeme, iako su Mike Smith i Pete Sandoval već tada nadmašili sve granice u sviranju bubnjeva. Ipak, Aaron Nickeas je uradio nešto što samo mogu opisati kao savršen i iznad svega imponirajući rad.

Kad čujete gitare, to će vas podsjetit malo na Obituary i Death, ali to možda i zato što su John Tardy (Obituary) i Paul Masvidal (Cynic/Death) gostovali na ovom albumu. Ali jasno je kada čujete te slave riffova i duple pape da je ovo nešto najbolje iz tog vremena, uz neke “poznatije” bendove. Genijalna je pjesma broj 8 – “America the Pitiful”; riffovi ugledani na američku himnu, i tekst koji s pravom ismijava i kritizira tadašnje američko društvo i politiku. A toga se i tiču tekstovi Mastera – smrt, religija i politika. Master služi kao kritika i ogledalo suverenom američkom, ali i svjetskom društvu.

Pročitaj i ovo:  "Lower Form Resistance" benda Dissimulator: Magična SF sonična vožnja

Bend je najbolji primjer zašto toliko bendova je tada kopiralo Master (iako su bili uvijek underground), i zašto mnogi i dan danas kopiraju Old School Death Metal, pa tako i Master. Ako još uvijek nemate predstavu kako zvuči Master, onda jednostavno preslušajte jedan od gore navedenih bendova, ali zašto se zadovoljiti time, kada jer original mnogo bolji?

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Master
Ime albuma: On The Seventh Day God Created…Master
Izdavač: Nuclear Blast
Godina izdanja: 1991
Website benda: www.master-speckmetal.com
Recenzent: Grind Bastard

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content